Кламер БГ - Новини: Информационен център за проекта Южен поток отваря врати във Варна
Морски вести

Информационен център за проекта Южен поток отваря врати във Варна

Морски вести

|
Четв, 16 Ян 2014г. 17:13ч.
Информационен център за проекта Южен поток отваря врати във Варна

OpeningofSouthStreamInfoCentre-1.132956

Днес във Варна беше официално открит Информационен център за проекта Южен поток. Центърът е съвместна инициатива на международното акционерно дружество „Саут стрийм транспорт“ Б.В. (Южен поток транспорт) и базираната в София компания „Южен поток България“ АД. Хората, живеещи в региона на Варна и града ще могат да посещават информационния център всеки вторник и сряда от 11 до 18 часа и да научат повече за газопровода Южен поток. Те ще имат възможност и да обсъждат въпросите, които ги вълнуват, пряко с представители на двете компании.
На официалното откриване присъстваха заместник-областният управител на Варна Димитър Чутурков, Олег Аксютин, главен изпълнителен директор на „Саут стрийм транспорт“ Б.В. и техническият директор на компанията South Stream Bulgaria AD Анатолий Полукайнен.

По време на тържествената церемония по откриването на Информационния център, Олег Аксютин, главен изпълнителен директор на компанията South Stream Transport B.V. заяви: “Южен поток не само ще достави на България чист енергоносител, но и ще е от полза за икономиката й. Проектът ще привлече в страната 3.5 милиарда евро преки инвестиции, България ще стане важна транзитна страна, ще бъдат създадени нови работни места както в самия проект, така и в свързаните отрасли по време на строителството и експлоатацията на газопровода. Варна ще играе важна роля при реализацията на нашия проект, тъй като там е крайната точка на морския газопровод, един от ключовите елементи на новата европейска система за енергоснабдяване. Стремим се да осъществяваме проекта отговорно и прозрачно, затова водим диалог с местните жители и с организациите във Варна от самото начало. Хората, живеещи на територии, през които преминава трасето на газопровода, трябва да могат да получават информация през цялото време на реализацията на проекта. Именно затова днес открихме нов информационен център тук, във Варна“.

Както заяви Анатолий Полукайнен, технически директор на компанията South Stream Bulgaria AD, «Южен поток» ще стимулира социално-икономическото развитие на Варна и на други градове и населени места в България, през чиито територии ще бъде построен газопроводът. Той подчерта, че в този процес компанията активно си сътрудничи с местното население. «Неотдавна съвместно с ОАО «Газпром» организирахме за представителите на българската общественост работно пътуване до Русия с цел запознаването им с работата на компресорната станция «Портовая». Сред българските гости имаше много жители на Варна. Откриването във Варна на Информационния център «Южен поток» е още една стъпка по пътя към развитието на нашия диалог с българските граждани».

Газопреносната система Южен поток ще създаде нов пряк път за доставка на природен газ от Русия до Европа.

Международното съвместно дружество Саут стрийм транспорт ще изгради подводната част на газопровода Южен поток през Черно море. Тя ще е с дължина 931 километра, започвайки от Анапа в Русия и стигайки до българското крайбрежие близо до Варна. От там природният газ ще бъде транспортиран през България от Южен поток България, а в останалите страни – от други съвместни дружества в Югоизточна и Централна Европа. По план екплоатацията на морския газопровод Южен поток трябва да започне до края на 2015 година. Когато и четирите тръбопровода бъдат въведени в проектна мощност, газопроводът ще достигне пълния си годишен капацитет от 63 милиарда кубически метра газ.

Информационният център за Южен поток се намира на варненската улица «Цар Симеон» 29.

Maritime.bg – Курс