Кламер БГ - Новини: Интензивното отделение на Детската болница ще заработи отново на 20 януари

Интензивното отделение на Детската болница ще заработи отново на 20 януари

България

|
Четв, 19 Дек 2019г. 13:16ч.
Интензивното отделение на Детската болница ще заработи отново на 20 януари

Интензивното отделение в Специализираната болница по детски болести "Проф. Иван Митев" ще заработи отново от 20 януари 2020 година, съобщи здравният министър Кирил Ананиев в четвъртък в парламента.

Болницата беше принудена да затвори интензивното си отделение заради липсата на анестезиолози. След случая с починалото тригодишно дете, за смъртта на което родителите обвиниха лекарка от болницата, двама от тримата анестезиолози подадоха молби за напускане. Първоначално беше съобщено, че отделението затваря временно до 5 януари. Междувременно тече и текущ ремонт в отделението. Докато то е затворено беше направена организация други три болници да поемат случаите на деца, които се нуждаят от интензивно лечение и дихателна реанимация - "Пирогов", Национална кардиологична болница и "Александровска".

"В момента се водят преговори за двама анестезиолози, които трябва да осигурят екипа, който трябва да работи, за да функционира интензивният сектор. Така че до 20 януари, когато ще приключи ремонтът, и на 20 януари, считаме, че интензивният сектор ще започне да работи в капацитета, в който е одобрена неговата дейност", каза Ананиев.

"По отношение на специализираната детска болница, освен административният одит и контролът, който ще се осъществи, се търсят възможност за осигуряване на 24-часово присъствие на анестезиолози поне двама за нуждите на отделението за интензивно лечение в Специализираната болница. На 17 декември 2019 г. е въведена промяна в реда за регистрация на потока от пациенти в болницата, като всички се регистрират в регистрационен журнал с отбелязване на часа на появяване в лечебното заведение", допълни още Ананиев.

По думите му предстои проучване на техническите и финансови възможности за въвеждане на автоматизирана билетна система.

"Ще бъдат предприети действия за преобразуване на приемния кабинет за планови пациенти на консултативно-диагностичния блок на територията на дъщерното дружество. По този начин ще се раздели потока на плановите пациенти от този на спешните", допълни каза още той.

mediapool.bg