Кламер БГ - Новини: Пазарът на логистични площи у нас остава в застой

Пазарът на логистични площи у нас остава в застой

Имоти

|
Пон, 20 Окт 2014г. 15:52ч.
Пазарът на логистични площи у нас остава в застой

Пазарът на логистични имоти у нас остава в застой, макар да излезе нова сграда от проекта "Ийст Ринг" край София. Това констатира Владимир Гюрджиев, мениджър "Индустриални и логистични площи" в консултантската компания за бизнес имоти "Фортън".

Инвеститорът в логистичния парк "Ийст Ринг" (East Ring) - "Глориент Инвестмънт БГ", се надява да повлече крак и да започне реализацията и на други сгради и проекти. Планове има, но те отлежават в чекмеджета в очакване на ключов наемател. Причината инвеститорите не желаят да поемат рискове и всички логистични и индустриални площи у нас се строят за собствени нужди по мярката на клиента, т.нар. build-to-suit.

Така липсата на спекулативни логистични проекти отблъсква чуждите инвеститори, които не искат да инвестират в изграждане на собствена база, смята Гюрджиев. По думите му те се насочвали към Румъния и Сърбия, където има по-голям избор от спекулативни проекти.

Недостиг на площи и ръст на наемите

Недостатъчното предлагане на логистични площи е довело до ръст на наемните сделки и леко покачване на цените.

В момента празните складове са 2.4% при 3.2% година по-рано от 800 000 кв. м модерни логистични площи.

Малко над 21 хил. кв. м са били усвоени през последната година извън столицата, като всички площи са били изградени за собствени нужди от търговски или логистични компании.

Заради недостиг на качествени площи е отчетен и ръст на наемите средно от 3.5 на 3.75 евро/кв.м месечно през септември в София, сочат данните на "Фортън". Най-високи те са в района на летището, където достигат и до 4-6 евро/кв.м в зависимост от качеството на строителството и спецификата на площите. В източните райони на столицата цените се движат от 3.5 до 4.5 евро/кв.м.

Клиентите са готови да платят малко повече за качество, тъй като почти няма нови площи, които да им се покажат, особено ако става въпрос за складове с температурен контрол, посочи Гюрджиев.

Разрастването на проекта "Ийст Ринг"

Проектът "Ийст Ринг" се намира край Нови хан между магистралите "Тракия", "Хемус" и Софийския околовръстен път. Паркът е разположен на площ от над 200 дка.

Първият етап от парка с първите три сгради работи от 2008 г. В тях се намират комплекс от филмови студия, от които се излъчват едни от най-популярните телевизионни развлекателни предавания у нас като "Биг Брадър", "Къртицата", "На Кафе" и други.

През миналата година започва изграждането на модерен склад с площ от 6000 кв.м. по заявка на международна логистична компания от Белгия. Вложението е около 4 млн. евро.

Инвеститорът е купил земята от 200 декара преди 5 години. Изграждането на инфраструктурата на парка – път, ток, вода, газ, му е отнело около 2 години, като 90 на сто от времето е отишло за административни процедури.

Плановете са до 2020 г. на етапи да бъде изграден целият проект, който включва 91 хил кв м. сухи и хладилни складови халета и производствени помещения. Предвидено е и изграждане на два ТИР-паркинга.

Две са възможностите за компаниите, които искат да влязат в парка. Едната е да купят земя от инвеститора с готова инфраструктура, върху която да построят желаната от тях сграда без излишни административни процедури. Другата е да оставят изцяло инвеститора да организира строителството и проектирането съобразно изискванията им.

Предимството и в двата случая е, че им се спестяват тежките административни процедури за включване в електрическата мрежа, ВиК оператор, като строителството може да приключи в рамките на 8-10 месеца, коментира Велизар Проданов, мениджър на проекта "Ийст Ринг".

Паркът е подходящ за фирми, които се занимават с чисто складова дейност и логистика, както и за фирми от леката промишленост, които развиват чисто производство. Те няма да имат нужда да се местят на друго място в случай на експанзия, защото имат възможност да планират нуждите си съобразно бизнес плановете си, допълни Проданов.

"Глориънт Инвестмънт БГ" е купила и терен от 100 дка във Варна и 200 дка във Видин като целта е да реализира същата концепция и в тези градове. По този начин ще предложи на клиентите си покритие в цялата страна.

mediapool.bg