Кламер БГ - Новини: Брокери на имоти се надяват българи да заместят руските купувачи

Брокери на имоти се надяват българи да заместят руските купувачи

Имоти

|
Четв, 18 Дек 2014г. 15:37ч.
Брокери на имоти се надяват българи да заместят руските купувачи

Възстановяването на имотния пазар ще продължи и през следващата година. Търсенето на жилища ще е в големите градове ще продължи да расте, а предлагането ще става все по-ограничено заради ниските обеми на новото строителство. Очаква се отливът на руските купувачи на ваканционни имоти по морето частично да бъде компенсиран от български купувачи. Такава е прогнозата на компанията за имоти "Българиан пропъртис" за 2015 г.

Очакванията ни са през следващата година имотният пазар да бъде движен в голяма степен от българи и то в разнообразни сегменти, които традиционно бяха доминирани от чуждестранни купувачи, коментира изпълнителният директор на дружеството Полина Стойкова.

Търсенето ще бъде насочено основно към апартаменти в най-големите градове, къщи близо до тях и ваканционни апартаменти в любимите за българите курорти по морето и планината. В големите градове жилища ще се купуват, както от купувачи на първи дом, така и с цел инвестиция – тенденция, която се разви през 2014 г. и ще продължи и през следващите години.

Понижаването на лихвите в банките и поставянето под особен надзор на КТБ отново извадиха на преде план инвестицията в недвижим имот като по-изгодна. Това са основните причини за завръщането на купувачите на имотния пазар през изминалата година. Допълнителен стимул са цените на имотите, които се върнаха на нива от преди 10 години.

Очакванията на "Бългериан пропъртис" за следващата година са много българи да се ориентират към покупка на имот в чужбина с инвестиционна цел заради добрите възможности на европейските пазари.

mediapool.bg