Кламер БГ - Новини: Има съвпадения между "тефтерчето" на Филип Златанов и "ударите" на комисията

Има съвпадения между "тефтерчето" на Филип Златанов и "ударите" на комисията

България

|
Четв, 16 Ян 2014г. 16:24ч.
Има съвпадения между "тефтерчето" на Филип Златанов и "ударите" на комисията

С малки изключение има почти пълно припокриване на между записките в прословутото тефтерче на Филип Златанов и последващите действие срещу хората, с които се е занимавала комисията за конфликта на интереси. Това гласи докладът на временната анкетна комисия, която бе сформирана веднага след избухването на скандала с близкия до ГЕРБ Златанов. В тефтерчето си тогавашният шеф на комисията за конфликта на интереси си бе водил записки с абревиатури на имена, а срещу много от тях бяха разписани и инструкции за действие.

Заканите от тефтера бяха "да се оправи", "да се удари", "да се изчака", "бързо” и други.

Случаят с комисията "Златанов" нашумя, когато през юли от прокуратурата разпространиха данни, според които председателят на органа за установяване на конфликт на интереси Филип Златанов е разполагал с "тефтерче", в което стриктно отбелязвал кои лица подлежат на преследване и за кои разследването трябва да се забави, затлачи или отмени. Посочваха се и инициали на политици от ГЕРБ, за които се твърдеше, че са давали нарежданията на Златанов.

Нито един от политиците от ГЕРБ не се позна в инициалите "Б.Б.", "Ц.Ц." или "И.Ф.", но скоро след избухването на скандала депутатката от ГЕРБ и бивша силна фигура в партията Искра Фидосова подаде оставка като народен представител и от структурите на партията и се прибра "тихо" в Монтана. Самият Златанов отрича да е получавал инструкции от лица със споменатите инициали.

В доклада на парламентарната комисия се изреждат няколко случая, в които има пълно съвпадение между посочените в тефтерчето имена с абревиатури, инструкциите за действие и предприетите от комисията действия.

"Ударените" и пощадените

За бившия председател на енергийния регултор (ДКЕВР) Ангел Семерджиев е записано в личния тефтер "ударен". С решение 216 комисията го обвинява в конфликт на интереси.

За Емил Димитров, депутат от ПП ГЕРБ, има много писано в тефтера. Там пише "Емил Димитров има 2 решения за конфликт на интереси?“ за Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето и Закона за изменение и допълнение на Закона тютюна и тютюневите изделия; "Емил Димитров стоп", "Емил Димитров да се удари след около месец и половина". Така и става.

За Вяра Петрова, депутат от ГЕРБ, записаното в личния тефтер е "Комисията на Яне Янев е гледала на заседание въпроса за Вяра Петрова, депутат от ГЕРБ, да отива за становище – Манолова, Янев, едно копие за мен", "ще идва на 21 за прослушване", "Вяра Петрова, гледам си го" и "Вяра Петрова да се удари". Така и става за Венцислав Куткудейски, който е бил кмет на с. Медковец, община Монтана, записаното в личния тефтер е "изчакваме с 2-3 месеца (И.Ф. е казала в началото на септември)”. Решението на комисията е да не установи конфликт на интереси 5 месеца след образуване на проверка. За Мустафа Еюпов – кмет на с. Кръстава, община Велинград – записано в личния тефтер е "да има конфликт” – изпълнено е с решение 153 на комисия. Кметът на с. Сталийска махала (Лом) – Цветан Петров – записано в личния тефтер е "да няма конфликт". Комисията прекратява производството.

За Пламен Петков, срещу когото няма сигнал в комисията, но присъства в тефтера на Златанов, инструкцията е "да се удари". Той е кандидат за кмет на община Чипровци, област Монтана, но не успява да спечели изборите с разлика от 17 гласа от кандидата на ГЕРБ. Не е ясна обаче връзката му с Филип Златанов.

За Иван Недков – кмет на с. Крумово, община Родопи, област Пловдив – записано в личния тефтер "да се оправи". Той е "оправен" с решение 77 на комисията, с което случаят му е прекратен. За Румен Арнаудов – кмет на с. Плетена, община Сатовча, област Благоевград – записано в личния тефтер "да се оправи. С решение 150 на комисия не е установен конфликт на интереси.

Твърде много правомощия

Според доклада на парламентарната комисия сега действащият закон дава твърде много правомощия на председателя на Комисията за конфликта на интереси без да има механизми за реален контрол върху действията му. Настоява се за публични процедури при избора на хора за тази позиция. В крайна сметка обаче депутатите признават, че и най-добрите правила не могат да проработят без добрата воля на тези, от които зависи тяхното прилагане.

За периода 2011 – 2013 година Комисията за конфликта на интереси е разгледала 868 преписки. Общо 685 от тях обаче не са приключени в сроковете по закон, а част от тях все още са висящи. Установени са 146 преписки, по които повече от една година не са събрани и все още се събират доказателства от комисията, въпреки законовия двумесечен срок.

Броят на издадените становища от Филип Златанов са 85, но голяма част от тях са издадени без да са разгледани и одобрени от комисията като колегиален орган.

Изводите от доклада бяха представени от председателя на временната анкетна комисия Кирил Добрев (БСП). В коментара си Данаил Кирилов (ГЕРБ) каза, че докладът ще позволи

усъвършестването на закона.

"Тази комисия действаше под политически натиск и политическа предубеденост и методът за установяване на фактите не беше достатъчно обективен", обясни очаквано Кирилов предвид факта, че докладът на комисията е удар по ГЕРБ.

Той отбеляза, че депутатите от комисията не са разполагали с личния тефтер на Златанов, а само със споменавания и интерпретации на този тефтер. "Не знаем дали това са инструкции или мислите на Филип Златанов", каза Кирилов.

mediapool.bg