Кламер БГ - Новини: Икономическото възстановяване прави Великобритания по-привлекателна за българи и румънци

Икономическото възстановяване прави Великобритания по-привлекателна за българи и румънци

Европа

|
Нед, 29 Дек 2013г. 17:52ч.
Икономическото възстановяване прави Великобритания по-привлекателна за българи и румънци

Икономическото възстановяване ще направи Великобритания по-привлекателна от други европейски държави за румънските и българските имигранти след падането на трудовите ограничения за тях на Нова година, твърди доклад, финансиран от британското министерство на вътрешните работи, цитиран от вестник "Дейли телеграф".

Проучването предупреждава, че съчетанието от подобряващи се икономически перспективи и големите румънски и български общности, които вече живеят в страната, може да доведе до по-голям от очаквания приток на нови имигранти от Румъния и България. Авторите изразяват опасения и за възможно повишаване на напрежението на някои места, където новите имигранти ще се конкурират за работа с граждани на други източноевропейски държави, които вече са се установили във Великобритания.

Според доклада освен това Великобритания може да понесе финансови загуби, ако притокът на по-ниско платените български и румънски имигранти доведе до понижаване на трудовите възнаграждения, което на свой ред би намалило данъчните приходи.

От сряда гражданите на България и Румъния ще имат едни и същи трудови права в целия Европейския съюз с тези на останалите страни членки на ЕС без Хърватия.

Докладът е бил изготвен от учени от Редингския университет по поръчка на група по въпросите на миграцията, обединяваща 74 общински съвета в Югоизточна Англия и финансирана почти изцяло от британското министерство на вътрешните работи, предаде БТА.

Властите в този регион на Албиона са особено чувствителни по темата, тъй като Югоизточна Англия приема най-много имигранти във Великобритания след столицата Лондон.