Кламер БГ - Новини: Изборът Пеевски за шеф на ДАНС е отменен незаконно и безсмислено

Изборът Пеевски за шеф на ДАНС е отменен незаконно и безсмислено

България

|
Пон, 13 Ян 2014г. 16:05ч.
Изборът Пеевски за шеф на ДАНС е отменен незаконно и безсмислено

Народното събрание е взело противоконституционно и безпредметно решение за отмяна на избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, гласи проектът за решение по казуса, научи в понеделник Mediapool от свои източници в Конституционния съд. Докладчик по делото е Анастас Анастасов. Очаква се във вторник конституционните съдии да обсъдят проекта и окончателно да решат казуса с депутата от ДПС.

Дори и да бъде прието в този му вид решението няма да доведе до трусове в ДАНС. В него се казва, че няма как Пеевски да бъде принуден да изпълнява тази функция, след като официално е поискал да бъде освободен от позицията. По информация на Mediapool голяма част от конституционните съдии са на мнение, че решение по делото изобщо не трябва да се взема и то трябва да бъде прекратено като недопустимо.

Според проекта Народното събрание е взело противоконституционно решение, защото не е посочило член от Закона за ДАНС, по който отменя решението си за избора на Пеевски. В случая е трябвало единствено да се посочи, че той се освобождава от поста, защото е внесъл искане за това, но депутатите от БСП и ДПС не са го направили.

Целта на целия този правен нонсенс бе да се запази депутатската позиция на Пеевски. Управляващите нямаше как да запишат, че освобождават Пеевски по негово желание, защото това означава да се признае, че той е встъпил в длъжност като шеф на ДАНС. Ако се признае това, то Пеевски щеше да е изложен на по-голям риск от влизане в несъвместимост и загуба на депутатския статут.

Със своето първо скандално решение мнозинството в КС обаче разчисти повечето проблеми пред медийния магнат и подкрепящите го партии. Съдиите приеха, че Пеевски е имал поне 1 месец да реши дали да бъде депутат или шеф на ДАНС, заемайки едновременно и двете позиции. После конституционните съдии приеха и че решението за назначаването на Пеевски за шеф на спецагенцията не прекратява автоматично депутатските му правомощия, защото е трябвало да бъде гласувана и оставката му. Такава, разбира се, не бе гласувана.

С очакваното трето поред решение на КС казусът трябва окончателно да бъде закрит. Последно президентът Росен Плевнелиев сезира КС, след като Реформаторският блок поиска да се атакува решението на Народното събрание за освобождаването на Делян Пеевски от позицията.

Обявяването му единствено за противоконституционно щеше да предизвика правна каша и да постави въпроса дали наследникът му Владимир Писанчев е назначен законно. Ако КС сметне, че решението е противозаконно, но и безпредметно, то това приключва казуса без последствия.

mediapool.bg