Кламер БГ - Новини: За увеличената месечна помощ за второ дете не се подават допълнителни документи

За увеличената месечна помощ за второ дете не се подават допълнителни документи

България

|
Пон, 13 Ян 2014г. 18:28ч.
За увеличената месечна помощ за второ дете не се подават допълнителни документи

Родителите няма да подават допълнителни документи, за да получат увеличението в месечната помощ за второ дете, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.

Месечната помощ досега беше 35 лева за дете. От 1 януари 2014 г. със Закона за държавния бюджет за 2014 г. помощта само за второ дете стана 50 лева, а за другите деца в семейството остана 35 лева.

Дирекциите "Социално подпомагане" ще извършат служебно проверка на поредността на децата по действащите молби-декларации и ще издават нови заповеди за изменение на размера на помощта.

При определяне поредността на децата се вземат предвид всички деца - родени, припознати, осиновени, доведени, заварени към момента на подаване на молбата декларация, е посочено в съобщението.

При едновременно раждане от майката на две и повече деца, помощта е увеличена от 52.50 лева на 75 лева за всяко дете.

Остава изискването за подоходен критерий при отпускане на помощта, като средно месечният доход на член от семейството е 350 лева.

Промяна има и при изплащането на месечните помощи за децата с увреждане, като от началото на 2014 г. те ще получават по 100 лева - двойният размер от размера на помощта, определен за второ дете.

От 217 на 240 лева е увеличена и месечната добавка за деца с трайни уреждания, независимо от дохода на семейството.

Размерът на еднократната помощ за живородено дете се запазва същия, както досега. Така за първо дете остава 250 лева, за второ 600 лева, а за трето и всяко следващо – 200 лева.

За 2014 г. размерът на другите помощи по Закона за семейните помощи за деца се запазва.

mediapool.bg