Кламер БГ - Новини: За първи път е декодиран геномът на щам на бактерията на холерата

За първи път е декодиран геномът на щам на бактерията на холерата

Свят

|
Четв, 09 Ян 2014г. 13:38ч.
За първи път е декодиран геномът на щам на бактерията на холерата

Канадски и австралийски учени са успели да идентифицират щам на бактерията на холерата, отговорна за пандемията, отнела живота на милиони хора през 19-и век, предаде Франс прес. Учените са успели за първи път да декодират генома на този патоген.

Те са работили върху добре запазен участък от червото на една от жертвите на холерата и са проникнали в тайните на бактерията, която продължава "да избива" хора и до днес в най-бедните страни на планетата.

Откритието е смятано за значимо, защото никога досега учените не бяха успявали да идентифицират първите щамове на бактерията vibrio clolerae - патоген, който се развива във водата.

Бактерията, отговорна за холерата, дълго време остана мистерия за учените, защото те не успяваха да анализират древни проби. Този патоген "се укрива" в червата на жертвите и никога не достига костите или зъбите, което означава, че почти няма останки от ДНК-то на бактерията.

За целите на изследването учените са получили достъп до колекция от човешки тъкани, които са били добре запазени в музей на историята на медицината във Филаделфия, създаден през 1858 г., където няколко години преди това е имало холерна епидемия. ДНК-то на бактерията е било извлечен от червото на мъж, починал от холера през 1849 г.

Учените са успели да установят, че този щам на бактерията, наречен класически, и вторият, наречен Ел Тор са съществували съвместно у хората и във водата на устията на реките в продължение на много векове, потенциално дори в продължение на хиляди години, преди появата на пандемиите през 19 век.

Анализът е помогнал на учените да констатират, че първият от двата типа щама, е бил най-вероятно отговорен за пет от седемте най-убийствени епидемии през 19 век. Почти всички са тръгнали от Бенгалския залив.

Световната здравна организация смята, че има от 3 до 5 милиона нови случаи на холера на година по света, което означава между 100 000 и 120 000 жертви на болестта.

Холерата предизвиква силна диария, водеща до силно обезводняване и бърза смърт, ако не се лекува много бързо. Откритието на учените ще спомогне за нови методи на лечение и дори за превенция на болестта.

mediapool.bg