Кламер БГ - Новини: За математическите и житейските реалности - един хит в Мрежата

За математическите и житейските реалности - един хит в Мрежата

|
Пон, 09 Дек 2013г. 20:51ч.
За математическите и житейските реалности - един хит в Мрежата

Политическата реалност нахлу в училище - знамена и кебапчета, раздавани на митинг, пресмятаха второкласници в математическа задача от турнира "Иван Салабашев". Тя се превърна в хит в социалните мрежи. Родители на дете, участвало в конкурса, се възмутиха от задачата, защото имала политически елемент и я публикуваха във Фейсбук. Според тях е недопустимо включването й в състезание по математика. Според автора на задачата Ивайло Кортезов обаче децата са видели в нея само математическите действия.

Родителите на второкласник от Варна, участвал в състезанието, разпространили задачата във Фейсбук. Снимката вече е споделена около 3 хиляди пъти. Според Деси и Явор Червенкови заради политическото си звучене текстът на задачата е крайно недопустим за деца от втори и трети клас.

- Най-вече, че ключовите думи са закарани, махала, кебапчета, митинг, знамена. Няма нищо ненормално в задачата, по-скоро тази действителност не е нормална и не да променяме задачите, по-скоро действителността трябва да се промени, - казва майката Деси Червенкова.

Идеята на задачата не може да бъде разбрана от един второкласник, смятат родителите. Синът им, например, не знаел какво е митинг. Според автора на задачата Ивайло Кортезов, децата, с които е говорил, не са открили нищо особено в нея. Решили са я спокойно като са видели само действията, които трябва да се извършат. По телефона Кортезов каза:

- От друга страна обаче родителите вече, свързвайки с реалността около тях, са направили някакави паралели и някои от тях, аз видях във Фейсбук. Някои го приемат като нещо свежо, други го написват със свои думи и започват да го критикуват.

Според автора на задачата, в условието той не е имал предвид купуване на гласове. Кортезов каза още,че винаги се е опитвал да издигне имиджа на България и съжалява за това, че някои възрастни са привидели в неговата задача политика. Съжалява също, че е изгубил времето на много хора в последните дни както и спокойствието си.

bnt.bg