Кламер БГ - Новини: За ГЕРБ най-удобно било изборите да са през 2015 г.

За ГЕРБ най-удобно било изборите да са през 2015 г.

България

|
Пон, 30 Дек 2013г. 15:18ч.
За ГЕРБ най-удобно било изборите да са през 2015 г.

Като "празна" определи 2013 година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и отбеляза, че нищо добро не е донесла на държавата подадената от неговото правителство оставка в началото на годината. В интервю за агенция "Фокус" той посочва още, че сегашните управляващи от БСП и ДПС нарочно отлагат реформите и ще търсят начин да се измъкнат от властта, когато стане най-тежко. По думите му за ГЕРБ е най-удобно да има избори през 2015 т., защото тогава няма да има практически опоненти, но това било погубно за държавата и най-добре е предсрочните избори да да през месец май 2014 г. заедно с евроизборите, за да не се харчат излишни пари.

Според Борисов 2013 г. е минала на празни обороти под това е подаде ли оставка правителството или не.

"Ние спечелихме изборите, останахме в опозиция. Тези, които загубиха изборите – управляват. Никой не е доволен от положението, в което се намираме, защото да си загубил избори, а пък да се правиш на управляващ, трябва да имаш изкривен морал", смята бившият министър-председател. "В същото време, да си спечелил изборите и да си стоиш в опозиция, пък е много неестествено за избирателите, които са гласували най-много за тази партия. От февруари до декември, не са спрели протестите. Това са хиляди, хиляди на ден. Ако се превърнат в работни часове, всичко това би дало много продукт", посочва лидерът на ГЕРБ.

България трябва да се развива в спокойна среда и за хората, и за бизнеса и да се работи, да се учи от студентите, да се работи от работещите и продуктът да може да стига и за пенсии, и за заплати и за всичко останало, смята Борисов.

По думите му протестите изиграли роля за това ГЕРБ да си осъзнае грешките, но не са повлияли на управляващите и "те се правят, че не ги виждат". Това, по думите му, изчерпало протестите, но най-малкото гражданското общество се събудило, събудена била и европейската и световна общественост, че в България нещата не са наред.

"И сега съм убеден, че и мониторинговият доклад ще бъде лош и оценките, които България вече получава и от "Стандарт енд Пуърс” и от рейтинговите агенции, ще бъдат все негативни. Дано това накара управляващите три партии да отидат на избори и да се нормализира страната, така както ни изберат хората, така да се управлява", посочва Борисов.

Според Борисов няма събитие през 2013 г., което да е донесло нещо добро. "Нито нашата оставка донесе нещо по-добро, нито новото правителство донесе нещо добро. Нито в края на краищата и протестите донесоха резултат някакъв да падне това правителство. Държавата премина тази година на един празен ход", смята лидерът на ГЕРБ.

Все пак тези хора, които са на площадите допринесоха за нов морал, най-малкото да бъдат внимателни политиците, за всяко твое действие.

Борисов обясни още, че е имало алгоритъм за свалянето на правителството му чрез агитки и затова сега БСП и ДПС акцентират върху това при сегашните протести - "има една приказка, че когато знаеш какво си направил, очакваш същото да ти се направи и на теб". "Затова са всеки ден толкова настоятелни в тезите си, че ГЕРБ ще използва агитки, ще използва подобни структури – защото те са използвали точно такива", смята бившият премиер.

Според него срещу ГЕРБ е насадена омраза и името му се използва за оправдание. "Ама те го хванали на Варадеро, ама друг го хванали, че летял с "Авиоотряд 28”, трети еди-къде си. Той не обяснява защо, ами казва "Ама той и Борисов така”. Ти си отговаряй за тебе, Борисов е опозиция сега, стига с тоя Борисов. Отговаряйте си за вас. Всеки в изказването си започва не да гледа себе си, а гледа мен", коментира Бойко Борисов.

Той допълва, че целта на тройната коалиция сега – БСП, ДПС и "Атака”, е да отлагат всичко за 2015 г., давайки пример със замразеното дотогава вдигане на годините за пенсия, въвеждането на данък за богатите, строежа на нов реактор, увеличение на работните места, на пенсии и заплати. Така непопулярните мерки щели да останат за тогавашния кабинет, който няма как да издържи.

По думите му БСП и ДПС държат своите електорати най-бедните, за да могат да ги манипулират и да казват - "Еми, ей Борисов, какво, като е построил мостове, зали, магистрали, Станишев ни даде 20 лева за Коледа”. "То е дори гротескно, но е факт", посочва Борисов.

Той определи като лъжите на 2013 г. обещанието на БСП да открие 250 хил. работни места, да намали контрабандата, да построи АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток", да вдигат пенсии и заплати, да махнат данъка върху лихвите и че ще запазят финансовата стабилност.

"Кой инвеститор, като дойде вечерта, кацне в София и не може да мине през центъра, защото има протести, не може да излезе от хотела, където е настанен, защото има протест и мине през центъра и види целият парламент ограден като крепост, какво ще си каже? Тук е стабилно, тук ще сложа милиони евра", коментира лидерът на ГЕРБ.

Като свои лични перспективи за 2014 г. Борисов посочи заздравяването на ГЕРБ и подготвяне на екипи за бъдещо правителство. "Трябва да се знае какво се прави от първия ден и кой отговаря, за да могат хората да си ни представят. Ако не ни стигат силите, ако има експертно, коалиционно правителство, в зависимост от това как ни подредят хората, да кажем – това са ни екипите", заяви той.

Според него БСП и ДПС ще търсят начин да се измъкнат от властта, когато страната ще е в много тежко положение. За ГЕРБ е най-добре щяло да бъде предсрочните избори да са през 2015 г. "Тогава няма да има практически противници, но това е пагубно за държавата. Не случайно ние направихме правителство на малцинство и управлявахме четири години, защото просто нямаше кой друг и с кого. В случая се разминава интересът на партията с интереса на държавата. Аз истински се надявам да проявят държавнически усет и да направят предсрочни избори май месец, за да се успокои държавата", допълни лидерът на ГЕРБ.