Кламер БГ - Новини: Започна описът на опасните химични отпадъци в "Полимери"

Започна описът на опасните химични отпадъци в "Полимери"

България

|
Четв, 09 Ян 2014г. 20:05ч.
Започна описът на опасните химични отпадъци в "Полимери"

Комисия започва да описва опасните химически отпадъци, намиращи се на територията на фалиралия завод "Полимери" в Девня, заради които общината обяви от четвъртък бедствено положение. В акцията се включени и експерти на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) във Варна, които ще окажат съдействие за решаването на екологичните проблеми на предприятието.

Предприетите действия ще позволят прехвърлянето на 2600 тона трихлоретан в здрава цистерна, разпоредено от областната управа след периодичните течове през последните месеци. Досега съдебни спорове между кредиторите и собственика на "Полимери Инвест" блокираха мерките за обезопасяване на района, Община Девня обаче не може повече да чака, въпреки неуредения въпрос с финансирането на операцията, стана ясно от думите на кмета Атанас Кузев, цитирани от БНР.

"В почивните дни имахме още един инцидент, с изключение на дихлоретан, който е няколко пъти по-запалим и опасен от трихлоретана. От друга страна, нито операторът, нито държавата вършат каквото и да е", коментира той.

От Министерството на околната среда и водите съобщиха, че РИОСВ-Варна ще окаже съдействие при възникване на аварийна ситуация и за изпълнение на предприетите мерки за изчистването на територията на "Полимери“ от опасните химикали.

Ведомството посочва, че на "Полимери" вече е била наложена санкция за 5 732 960 лв. заради това, че предприятието не е обезвредило по екологичен начин халогенирани остатъци от дестилация и остатъци от реакция (тежки фракции).

Заради това, че количества дихлоретан ве производствена инсталация не са в надежден съд, в ход е налагане на още една глоба от 15 хил. лв. за дружеството "Полимери Инвест4, което притежава завода.

Предстои сезиране на Районна Прокуратура – Девня за намиращите се на площадката на предприятието хлорфлуорвъглеводороди (фреон 12) и азбест.

РИОСВ-Варна ще окаже съдействие за осъществяване на емисионен контрол по компоненти при евентуално възникване на аварийна ситуация и необходимите мерки за предотвратяване и отстраняване на последиците от нея в изпълнение на заповедта на кмета на община Девня, посочват от ековедомството.

Екоинспекцията ще съдейства и при класификацията на негодните за употреба химически вещества и смеси, намиращи се на площадката на девненския завод и предназначени за лабораторни цели, както и указания за реда за последващото третиране на опасните отпадъци.

Към настоящия момент не са отчетени завишени стойности на показатели, отчитащи замърсяване на компоненти на околната среда, допълва министерството.

mediapool.bg