Кламер БГ - Новини: Започват мирните преговори за Сирия

Започват мирните преговори за Сирия

Свят

|
Ср, 22 Ян 2014г. 08:25ч.
Започват мирните преговори за Сирия

Държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение" (РВД) получи терен до Терминал 2 на летище София за изграждане на нов радиолокационен комплекс на друга площадка. В сряда правителството реши да предостави на предприятието, което е на подчинение на транспортния министър, безвъзмездно правото да управлява част от имот - публична държавна собственост, в района източно от Терминал 2 на Летище София.

В полза на РВД е учредено право на строеж върху терена за изграждане на нов летищен радиолокационен комплекс и пътна връзка. Анализ на състоянието на настоящите радиолокационни комплекси констатирал необходимост от цялостната им модернизация и изграждането на нов на друга площадка на територията на летището, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

В началото на декември 2012 г. РВД се сдоби с нова контролна кула, изградена са 15 млн. лв. от "Главболгарстрой" и с разгърната площ от 2400 кв. м. Това съоръжение е разположено западно от сградата на Терминал 2.

С друго решение правителството се е съгласила до се проведе търг с тайно наддаване за имот в местността "Сръбчето" край Русе (в близост до Дунав мост – бел. ред.), предоставен за управление на Държавното предприятие "Транспортно строителство и възстановяване". Имотът е с площ 11.9 дка с построени в него 10 промишлени, производствени, складови и селскостопански сгради, както и сгради за енергопроизводство, водоснабдяване и канализация. Той не е необходим за изпълнение на основната производствена дейност на предприятието и не се използва от 2002 г. В същото време за него се извършват разходи по опазването му, начислява се амортизация и се заплащат данъци и такси. С продажбата му ще бъдат реализирани приходи, с които ще се подобри финансовото състояние на държавното предприятие, аргументира се кабинетът.

Той е решил също така едновременно да се намали и увеличи капиталът на "Агенция дипломатически имоти в страната" (АДИС), чиято приватизация ту излиза на дневен ред, ту отпада. В капитала на дружеството ще бъде апортиран имот от ведомствения фонд на Министерството на външните работи, който не е подходящ за задоволяване на жилищни нужди, но може да бъде използван като офис. В същото време капиталът на АДИС ще бъде намален със стойността на правото на собственост върху друг апартамент, подходящ за живеене.

mediapool.bg