Кламер БГ - Новини: Заплатите на общинарите се вдигат средно 3-4 пъти

Заплатите на общинарите се вдигат средно 3-4 пъти

България

|
Пет, 10 Ян 2014г. 17:36ч.
Заплатите на общинарите се вдигат средно 3-4 пъти

Средно около три-четири пъти ще нараснат заплатите на общинските съветници през тази година, но въпреки това ще останат сравнително ниски и няма да превишават средната работна заплата за страната от 700 лв. Това показа допитване на Mediapool до няколко председатели на общински съвети в страната.

Всички съветници имат намерение да се възползват от промяната в Закона за местната администрация и местното самоуправление, която беше одобрена в края на 2013 г.

По-голямата част от тях ще го направят още на сесиите, които са в края на януари. Има общини обаче, които не бързат и този въпрос не е в дневния им ред. Сред тях е Несебър, където също ще има вдигане на заплатите, но по-късно през годината, по думите на Благой Филипов, председател на тамошната местна власт.

Базова заплата плюс допълнителни надбавки за участие в постоянни комисии и в заседанията на общинските съвети е предпочитаният модел, на който са се спрели почти всички председатели на общински съвети. Предвижда се за базова де се вземе минималната работна заплата от 340 лв. и да се надгражда със суми за участие в заседания и съвети.

В момента общинските съветници получават 30 на сто от средната заплата на съответната местна администрация. Това прави между 50 и 180 лв. месечно в зависимост от големината на общината, но след повишението възнагражденията ще нараснат от 370 до 700 лв., показа допитването.

Според промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация съветниците в общини с население над 100 000 жители вече могат да получават до 70% от заплатата на председателя на общинския съвет. За по-малките общини – съветниците ще могат да получават до 70% от средната месечна заплата в общинската администрация.

Единствено председателят на общинския съвет в Кърджали Раиф Мустафа се изказа, че според него не е нормално заплатите на съветниците да бъдат увеличени до 70% от възнаграждението на председателя, защото трябва да има съобразяване с икономическите реалности и възможностите на общинския бюджет.

В София най-високи възнаграждения, но и санкции

Като най-голям град в страната столичните общински съветници ще получават и най-високи заплати. Предложението е те да взимат до 70% от заплатата на председателя Елен Герджиков, което е около 1170 лв., но при условие, че редовно посещават сесии и заседанията на постоянните комисии.

За отсъстващите по неуважителни причини ще има санкции. За отсъствие от сесия ще се взимат 15% от заплатата, а от заседание на комисия – 10%. Предложението обаче все още не е обсъдено на председателски съвет, като се очаква това да стане следващата седмица и едва тогава ще бъде пуснато за обществено допитване. По тази причина няма да бъде гласувано още на януарската сесия, обясниха от Столичния общински съвет пред Mediapool.

Съветниците в областните градове със заплати до 700 лв.

Общинските съветници в общини на областни градове ще взимат средно заплата между 600 – 700 лв.

Във Варна предложението за промяна на заплатите също няма да мине на предстоящата сесия на 13 януари, защото тогава ще се гласуват отменените решения от областния управител на декемврийската сесия, обясни Иван Луков, председател на общинския съвет на Варна.

В момента съветниците във Варна взимат 135 лв., като след увеличението ще се разписват срещу не повече от около 600 – 700 лв., ако ходят редовно на работа, каза Луков. Неговата идея е да има базова заплата, която се равнява на минималната работна заплата за страната плюс надбавки за присъствие на сесии и заседания на комисии.

Общинските съветници в Кърджали в момента взимат 160 лв. средно. Предложението на председателя на общинския съвет Раиф Мустафа е след повишението те да получават средната заплата в общинската администрация, която е около 600 лв. Въпреки че ДПС има мнозинство в общинския съвет, решението ще бъде взето след обсъждане и с останалите представени партии, каза Мустафа.

В Сливен също съветниците ще взимат средно между 600 и 700 лв. след вдигането на заплатите, каза Борислав Павлов, зам.-председател на общинския съвет пред Mediapool. Той нарече "фантасмагории и кьорфишеци" публикациите, според които съветниците щели да взимат по 1470 лв. Временно изпълняващият длъжността председател на съвета в Сливен Ганка Василева не вдигаше мобилния си телефон за коментар.

В малките общини по-скромни

В общините с население под 100 000 жители заплатите на съветниците са по-скромни и увеличението за тях няма да бъде толкова чувствително. Средно те ще получават малко повече от минималната работна заплата за страната.

В община Сапарева баня съветниците сега взимат средно около 130 лв. Предложението на председателя на общинския съвет Петър Чучуганов е заплатите да станат 60% от средната в общинската администрация. Това е около 370 лв. месечно, каза Чучуганов пред Mediapool.

В община Несебър все още не са мислили с колко да си вдигнат заплатите, стана ясно от думите на председателя на общинския съвет Благой Филипов. Той уточни, че в момента съветниците се разписват срещу 50 – 150 лв. в зависимост от това в колко комисии участват.

mediapool.bg