Кламер БГ - Новини: Замърсяването на въздуха в София – няколко пъти над нормата заради мъглата

Замърсяването на въздуха в София – няколко пъти над нормата заради мъглата

България

|
Четв, 09 Ян 2014г. 14:38ч.
Замърсяването на въздуха в София – няколко пъти над нормата заради мъглата

Четири пъти по-мръсен въздух заради печките на дърва и въглища и мъглата има в някои софийски квартали. Последните данни на Изпълнителната агенция за опазване на околната среда (ИАОС) показват, че нивото на фините прахови частици в столицата са от 4 до 8 пъти над нормата.

Най-мръсен е въздухът в района на жк "Хиподрума", където праховите частици са с 8.19 над допустимия праг. В Павлово наднорменото запрашаване е било 7.46, около Орлов мост – 7.44, в кварталите "Надежда" и "Дружба" - малко над 4.

Справка на ИАОС показва, че преди месец на 8 декември 2013 г., когато също са се използвали печки с въглища, повишено ниво на фините прахови частици е имало само в Перник, Благоевград и Шумен. На 3 януари, когато за 25 области в страната беше обявен жълт код заради мъглата, наднормено запрашаване е регистрирано в 18 града.

Само в бургаския квартал Долно Езерово и 3 района в столицата праховите частици са били 4 пъти над нормата. Именно мъглата сваля праха ниско до земята, което допълнително застрашава здравето на хората.

Проучване на ООН за 2011 г. твърди, че България, Армения и Румъния оглавяват класацията за смъртни случаи, причинени от замърсяване на въздуха. Според доклад на Европейската агенция по околна среда за същата година четири от 5-те най-замърсени градове на Стария континент са български - Перник, Пловдив, Плевен и Добрич.

mediapool.bg