Кламер БГ - Новини: Журналистически юбилей в СУ

Журналистически юбилей в СУ

|
Ср, 11 Дек 2013г. 22:22ч.
Журналистически юбилей в СУ

Различни поколения дипломирани журналисти от Софийския униврситет се събраха по случай 40-годишнината от завършването на първия випуск „Телевизия". Повод за срещата беше и навършването на 85 години от рождението на д-р Младен Младенов - основател на профила във Факултета по журналистика и масова комуникация. Освен много спомени за "Доктора", както и до днес наричат големия режисьор, бивши и настоящи възпитаници на факултета създадоха и Асоциация на завършилите профил „Телевизия".

Първите студенти в профил "Телевизия" наброявали 7 души. Пионерите, определят себе си като хората на "Доктора".

"Режисьорът д-р Младен Младенов,той беше не само наш преподавател, но и наш приятел", каза журналистът Явор Цаков.

"Това, което сме научили от него е, че човек трябва да бъде много добър в професията си", заяви доц. д-р Теодора Петрова, декан на ФЖМК.

"Ако закъснеехме с 5 минути, той ни прогонваше. Казваше, че новините свършиха,те почват на точен час, свършват в и 5 и държеше в без пет минути да сме там", спомня си доц. д-р Лилия Райчева.

"Журналистическият стремеж към автентичност, към непосредствено присъствие...", с тези думи Младен Младенов учил студентите си. По това време учебници нямало, опитът с телевизия бил малък, но каузата и желанието за възход били преди всичко.

bnt.bg