Кламер БГ - Новини: "Животът на Свръхземите"

"Животът на Свръхземите"

|
Нед, 15 Дек 2013г. 12:09ч.
"Животът на Свръхземите"

За учените вече не стои въпросът - дали има извънземен живот. Въпрос сега пред тях е - каква точно форма на живот би могла да съществува на планетите извън нашата галактика.

Професор Димитър Съсълов, преподавател в Харвард,от години търси планети подходящи за живот. До този момент са засечени няколко хиляди. Така че откриването на живот на тях е просто неизбежно - пише професорът в книгата си "Животът на свръхземите".

"Търсенето на живот на планети около други звезди е последната мода в наблюдателната астрономия. Всяка седмица, дори всеки ден, учените откриват нови планети, на които животът е възможен.

"Най-интересното е да установим до колко явлението живот, на който ние сме част от него, е разпространено в галактиката и доколко близките звезди имат планети, които също, може би, имат живот", каза астрономът.

Заедно с учени от НАСА, професорът търси планети, които много приличат на Земята. Със същата големина и разстояние от тяхното слънце. Но подобни планети съвсем не означава, че трябва да са населени с еднакви форми. За да ги разпознаят, учените моделират възможни варианти на живот.

"Това е част от целта на тези нови изследвания, в които се опитваме да разберем алтернативните форми на биохимия, които биха могли да водят до същата функционалност, която наричаме явлението живот", отбеляза Съсълов.

За сега дори са убедени, че извънземния живот, със сигурност не прилича на земния. Още повече, че вероятността да открият разумни биологични форми е нищожно малка. По скоро очакват да намерят микроорганизми. В крайна сметка и историята на земния живот в огромната си част се пада на микробите.

"Аз се надявам много, че ще открием поне някакви свидетелства за живот, древен живот,на планетата Марс. Тя е загубила бързо атмосферата си, така че нейната повърхност в наши дни е доста необитаема пустиня", каза още астрономът.

Освен от чисто любопитство, намирането на потенциални острови за живот във вселената е Важно за бъдещето на човечеството. А може да се

наложи да напуснем майката земя! Във Вселената, има повече планети, отколкото са песъчинките на всички плажове на земята, казва Съсълов. Ако дори и един процент от тях са подобни на Земята, това прави появата на живота неизбежна.

bnt.bg