Кламер БГ - Новини: Жертвите на взривовете във Волгоград вече са 34, десетки са арестувани

Жертвите на взривовете във Волгоград вече са 34, десетки са арестувани

Свят

|
Вт, 31 Дек 2013г. 16:20ч.
Жертвите на взривовете във Волгоград вече са 34, десетки са арестувани

Броят на жертвите от двата бомбени атентата във Волгоград нарастна от 31 до 34-ма души, съобщи главното управление на министерството на извънредните ситуации на Русия, цитирано от ИТАР-ТАСС.

През нощта в болница във Волгоград почина още един ранен при взрива на 29 декември на жп гарата в града. Почина и още един пострадал при взрива в тролей вчера.

При терористичните актове на 29 и 30 декември са засегнати общо 106 души, 34-ма са починали, 64 са хоспитализирани с травми с различна тежест, от които 15 бяха прехвърлени в московски клиники. При взрива в тролея са загинали 16 души, в резултат на атентата на гарата - 18 души, уточни министерството.

От ранените в най-тежко състояние е тримесечно момиченце. Лекарите се опитват да стабилизират състоянието му, за да може то да бъде прехвърлено със самолет на лечение в Москва.

Властите работят по оказване на съдействие на семействата на загиналите и по изплащане на компенсациите, които им се полагат.

Десетки арестувани във Волгоград

Същевременно във вторник полицията във Волгоград арестува десетки по време на масирани проверки из града, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че двете нападения във Волгоград в рамките на по-малко от 24 часа засилиха страховете от насилие преди Зимните олимпийски игри.

87 души са били арестувани, след като са оказали съпротива на полицията или не са могли да представят документи за самоличност. Някои от тях са носели оръжия.

Държавната телевизия показа полицаи, които карат мъже да се подредят до стената. Няма индикации, че те са замесени в бомбените атентати или че са заподозрени в планирането на други атентати.

Според ИТАР-ТАСС, полицията се фокусира върху чуждестранните работници от Кавказ и бившите съветски страни. Според защитниците на правата на човека, тези групи са обект на предразсъдъци и често са преследвани от полицията, без тя да има конкретни доказателства срещу тях.

Старши сержант Дмитрий Маковкин от руската полиция, който спря преди два дни терориста на жп гарата във Волгоград, преди да мине през турникетите, и така спаси десетки хора с цената на живота си, е предложен посмъртно за награждаване с Ордена на мъжеството. Маковкин е роден през 1984 г. в руската република Калмикия, след това учил и работил във Волгоград.

Путин обещава пълно унищожение на терористите

Заради терористичните актове президентът Владимир Путин е презаписал новогодишното си обръщение, предава Лента.ру. Това той направил в Хабаровск, в Далечния изток, където пристигнал изненадващо вечерта (местно време) на 31 декември.

Новият запис продължава 4 минути и 47 секунди, или с над 2 минути повече от предишното, което било вече излъчено на полуостров Камчатка – най-източната точка на Русия, където Новата година идва най-рано. За разлика от първото във второто си обръщение Путин споменава и взривовете във Волгоград.

„През изминалата година ни се наложи да се сблъскаме с проблеми и да приемем предизвикателството на сериозни изпитания, включително такива като терористичните актове във Волгоград и безпрецедентното стихийно бедствие в Далечния Изток (невижданите наводнения в Хабаровския край от края на лятото и началото на есента – бел. ред.)”, заявявал Путин и обещавал „твърдо и последователно” да продължи борбата с терористите до „пълното им унищожение”.