Кламер БГ - Новини: Жельо Желев: В доста отношения демокрацията ни е формална

Жельо Желев: В доста отношения демокрацията ни е формална

България

|
Нед, 19 Ян 2014г. 13:46ч.
Жельо Желев: В доста отношения демокрацията ни е формална

Икономическият преход у нас не е направен както трябва и поради това в доста отношения нашата демокрация е и формална, заяви първият президент на България Жельо Желев в неделя след отбелязването на 25-годишнината от емблематичната закуска на френския президент Франсоа Митеран с 12 български интелектуалци и дисиденти, която се счита, че дава тласък за демократичните промени у нас.

На 20 януари 1989 във френското посолство в София пристигналият на официално посещение Франсоа Митеран закусва с 12 български интелектуалци, сред които поетесата Блага Димитрова, философът и бъдещ президент Желю Желев, поетът Радой Ралин, журналистите Стефан Продев, Барух Шамлиев, Копринка Червенкова, писателите Йордан Радичков и Ивайло Петров. кинорежисьорът Анжел Вагенщайн и художникът Светлин Русев.

Четвърт век по-късно във френската резиденция в София пристигнаха още двама български президенти - настоящият Росен Плевнелиев и Георги Първанов, както и още двама участници

в закуската - режисьорът Анжел Вагенщайн и журналистът Копринка Червенкова. Присъства и френският министър по европейските въпроси Тиери Репантен, който е в София за

отбелязването на годишнината.

След срещата президентът Желев каза пред журналисти, че е изтъкнал колко е била полезна за българската демокрация визитата на президента на Франция - държава, която за България винаги е била с голям авторитет.

Оценките за днешна България са много различни, много неща, които трябваше да станат, не са станали и затова ние не сме доволни от нашето положение сега, коментира първият президент. "С емоции тези неща не се решават. Трябва да се бачка! Трябва вече икономическият преход да го направим както трябва", смята Желев.

Според него не може една демокрация да е пълна, като хората нямат хляб, не им стигат парите за ток. Демокрацията има нужда от здрава икономическа основа и от сигурност, допълва държавният глава.

Той си припомни и един своя разговор с Митеран в Париж, когато вече е бил президент: "Той ме пита: "Г-н президент, как се оправяте Вие с вашите комунисти там?" Аз му казвам: "А-а-а, г-н президент, в България вече няма комунисти. Всички са социалисти. Преименуваха се за една нощ. Вие имате комунистическа партия , вие как се справяте с нея?" Беше голям смях", казва Желев.

mediapool.bg