Кламер БГ - Новини: Ердоган: Антикорупционната операция е причинила загуби за 120 млрд. долара

Ердоган: Антикорупционната операция е причинила загуби за 120 млрд. долара

Свят

|
Нед, 29 Дек 2013г. 18:34ч.
Ердоган: Антикорупционната операция е причинила загуби за 120 млрд. долара

Турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че антикорупционната операция, която турската полиция започна на 17 декември, е причинила досега загуби за 120 млрд. долара на турската държава. В реч на предизборен митинг на консервативно-ислямистката ПСР в град Акхисар, област Маниса, Ердоган каза в неделя, че целта на операцията е да върне Турция назад, за което обвини основната опозиционна сила - Народно републиканската партия.

"Няма да отстъпя нито крачка назад от борбата срещу корупцията, дори когато е виновен мой роден брат или син", заяви още турският премиер. Речта му често бе прекъсвана от възгласи ”Няма да те дадем, ти си наш”.

Новият министър на евроинтеграцията и главен преговарящ на Турция с ЕС Мевлют Чавушоглу критикува изявленията на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, който заяви, че в Брюксел следят се безпокойство опитите за прикриване на антикорупционната операция.

Призовавам нашите европейски приятели да бъдат по-предпазливи и да се въздържат от предрешаващи определения, настоя турският министър.

В същото време управляващата ПСР се разтърсва от оставки на депутати заради корупционните сделки. Досега 6 депутати напуснаха, очакват се нови. В партийните редици царяло силно недоволство заради кризата с полицейски шефове и съдебните власти. Назначаването на новия министър на вътрешните работи Ефкан Ала при последната ревизия на кабинета също предизвика криза, тъй като той не е депутат.

В корупционния скандал в Турция се оказаха замесени и международни проекти. Сред арестуваните бизнесмени, които са обвинени в корупция е и Нихат Йоздемир, чиято компания има концесия за международното летище в Прищина, столицата на Косово.