Кламер БГ - Новини: Ердоган продължава чистката, ЕК иска безпристрастно разследване на управляващите

Ердоган продължава чистката, ЕК иска безпристрастно разследване на управляващите

Балкани

|
Ср, 08 Ян 2014г. 17:20ч.
Ердоган продължава чистката, ЕК иска безпристрастно разследване на управляващите

Турският премиер Реджеп Ердоган продължава кадровата чистка в държавата в опит да тушира корупционния скандал, който е най-голямата заплаха за 11-годишното му управление.

На този фон Европейската комисия изрази "безпокойство" по повод кризата в Турция и настоя за "прозрачно и безпристрастно" разследване във връзка с обвиненията в корупция срещу екипа на премиера Реджеп Ердоган.

"Ние призоваваме Турция - като страна кандидат, ангажирана да зачита критериите за присъединяване към Евросъюза, включително и за спазване на върховенството на закона, да предприеме всички необходими мерки, за да гарантира, че обвиненията за възможни неправомерни действия на някои представители на управляващите се третират от властите без дискриминация и без предпочитания - по един прозрачен и безпристрастен начин", заяви говорителят на ЕК Оливие Баи.

Над 50 високопоставени чиновници, бизнесмени, депутати и синовете на трима вече бивши министри бяха задържани на 17 декември по подозрения в пране на пари, корупция при обществени търгове и контрабанда със злато.

В сряда прокурорът Зекерия Йоз, по чието нареждане започна разследването, беше отстранен от заеманата длъжност в Републиканската прокуратура и преместен в районния съд на квартала "Бакъркьой" в Истанбул. Решението за отстраняването му е взето на заседание на Висшия съвет на съдиите и прокурорите. Прокурорът също е подозиран в получаване на подкуп за лично облагодетелстване.

Освен това Висшият съвет на съдиите и прокурорите е решил да започне разследване и срещу прокурорите Муаммер Аккаш, Туран Чолаккадъ и директора на Истанбулската дирекция по сигурността Селями Алтънок. Единият от прокурорите призова сина на турския премиер Билял Ердоган да даде показания в качеството на подозиран за корупция, но прокурорът беше отстранен от разследването.

В същото време част от членовете на Висшия съвет на съдиите и прокурорите са се противопоставили на разследването срещу прокурорите и са отказали да подпишат решението на Съвета, съобщи БНР.

Освен това продължават и уволненията и разместванията в полицията, като чистката обхвана още 15 провинции. Общият брой на отстранените полицаи вече е около 600, като 350 от тях са от столичния регион.

След извършените чистки на ръководни кадри в полицията и на всички нива в органите за сигурност на Турция кадровите промени обхванаха и Министерството на финансите (МФ), съобщи телевизионният канал NTV.

Отстранени от длъжност са началникът на кабинета на министъра на финансите Мехмет Шимшек – Абдюлхамит Йълдъз, генералният директор на Държавната агенция за доставки – Метин Акдамар, генералният директор на Дирекцията за публични финанси – Мехмет Саръташ, както и някои началници на отдели.

Смята се, че чистката е свързана с напрежението между правителството на Реджеп Ердоган и последователите на влиятелния мюсюлмански духовник Фейтула Гюлен, базиран в САЩ.

Последователите на Гюлен заемат ключови постове в различни правителствени учреждения, включително полицията и съдебната система.

mediapool.bg