Кламер БГ - Новини: Епископ Серафим бе избран за Неврокопски митрополит

Епископ Серафим бе избран за Неврокопски митрополит

България

|
Нед, 19 Ян 2014г. 12:35ч.
Епископ Серафим бе избран за Неврокопски митрополит

Мелнишкият епископ Серафим е новият Неврокопски митрополит, бе решено на провелия се в неделя в синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил Покръстител" каноничен избор на заместник на починалия през ноември митрополит Натанаил.

Другият претендент да оглави епархията бе Браницкият епископ Григорий. На синодалния избор в неледя двамата са събрали по шест гласа и решаващ за избирането на Серафим за нов Неврокопски митрополит се оказал вотът на патриарх Неофит, тъй като по устав той носи два гласа.

При епархийския избор, провел се на 12 януари в Гоце Делчев, отново епископ Серафим изпревари Григорий

- с две гласа, събирайки подкрепата на 30 от представителите на епархийния съвет.

Благоевградското свещенство приема с радост избора на Мелнишкия епископ Серафим за нов Неврокопски митрополит, заяви отец Андон Шавулев, председател на катедралния

храм "Въведение Богородично" в Благоевград, цитиран от БТА.

И двамата кандидати са духовни чеда на покойния Неврокопски митрополит Натанаил и са достойни да заемат овакантената след кончината му митрополитска катедра, коментира отец Шавулев. Благодарни сме на Светия синод и на Негово светейшество патриарх Неофит за избора и с радост ще посрещнем новия митрополит. Уверени сме, че владиката ще продължи достойно делата на дядо Натанаил за сплотяването и просперитета на Неврокопската епархия, каза още отец Шавулев.

Епископ Серафим е роден на 4 юли 1974 г. в село Зорница, област Бургас, със светското име Динко Желязков Динков. Средното си образование завършва в Математическата гимназия в

Ямбол през 1992 година. Завършва висше образование в Лесотехническия университет в София, в специалността "Ландшафтна архитектура" през 1997 г., а през 2011 г. - Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

През 1997 г. постъпва като послушник в манастира "Св. Георги", в град Хаджидимово, Неврокопска епархия. На 18 ноември 2000 г. е постриган за монах в същия манастир от Неврокопския митрополит Натанаил. Той го ръкополага за йеродякон на 19 ноември 2000 г. и за йеромонах - на 20 декември 2000 година.

Като йеродякон и йеромонах изпълнява различни послушания в манастира, обслужва и близки енории. За усърдното си служение е отличен като архимандрит на 1 юли 2006 година. От септември 2008 г. архимандрит Серафим е назначен за игумен на Роженския манастир.

На 18 декември 2011 г. е хиротонисан за епископ с титлата "Мелнишки" в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и е определен за викарий на Неврокопския митрополит, на която длъжност е и до днес.

mediapool.bg