Кламер БГ - Новини: Екокоалиция обяви новите шефове на паркове и екоинспекции за партийни назначения

Екокоалиция обяви новите шефове на паркове и екоинспекции за партийни назначения

България

|
Ср, 08 Ян 2014г. 12:44ч.
Екокоалиция обяви новите шефове на паркове и екоинспекции за партийни назначения

Новите шефове на националните паркове и регионалните екоинспекции, които бяха назначени в края на 2013 г. след проведен конкурс, все пак са политически назначения. Това заявиха от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“, който в понеделник поиска за се предприемат законодателни промени, които да гарантират, че начело на тези звена ще стоят професионалисти.

Всички директори на националните паркове, екониспекциите и басейновите дирекции бяха освободени от екоминистъра Искра Михайлова и ведомството обяви конкурси за постовете. Кандидатите за тях трябваше да представят концепции за управлението на съответната структура, която искат да оглавят, а Михайлова обеща да няма политически назначения и да не се поддава на партиен натиск за назначаване на определени лица.

Според организацията обаче това не се е получило и единият от проблемите в управлението на парковете и екоинспекциите е, че за заемането на ръководни длъжности в тях не се изисква квалификация и професионалният опит в областта на околната среда не е критерий при избора на хората за тези постове.

Вторият проблем е, че тези длъжности са политизирани по закон, а от хората на тях зависи застрояването в защитените територии, включително с нови морски и ски курорти като планираните "Дестинация Рила“ и "Супер Паничище“ в Национален парк "Рила" и разширенията на ски зони Банско, Добринище и Кулиното в Национален парк "Пирин".

От шефовете на паркове и екоинспекции зависи и и около 125 млн. лв. по еврофондовете за опазване на защитените територии, припомнят природозащитниците.

Те посочват, че в изискванията за заемането на тези постове няма такива за специализирана образователна квалификация, нито дори за трудов стаж в областта на опазването на околната среда. За директори се назначават психолози, икономисти, строителни инженери и други, без ден опит в прилагането на екологичното законодателство, а над 40 години в България се преподава екология и опазване на околната среда в 13 университета, посочват от "За да остане природа...".

Организацията обръща внимание на това, че министърът на околната среда и водите Искра Михайлова освободи всички предишни шефове на парковете и екоинспекциите с мотива "възбудени наказателни процедури в Европейската комисия вследствие на техни решения“, а в същото време на техните места са назначени други служители, които вече са създали наказателни процедури за България.

Коалицията припомня на Искра Михайлова, че е обещала на последния обществен съвет към ведомството да публикува концепциите на избраните директори, с които те са кандидатствали за тези позиции, което досега не е сторено.

"Скандално е например назначението на Тамер Бейсимов за директор на РИОСВ–Пловдив. През 2005-2009 г. той беше главен секретар на МОСВ. Като такъв е едно от отговорните лица за стартирането на 6 наказателни процедури на Европейската комисия в областта на биологичното разнообразие, за масовото напускане по това време на качествени служители на МОСВ и за необосновани уволнения", пише в позицията на екоорганизацията.

Тя допълва, че изборът на новите шефове е направен от комисия, ръководена от зам.-екоминистъра Чавдар Георгиев, който пак като зам.-министър през 2008 г. е отговорен за приемането на общия устройствен план на община Царево, което също носи на България наказателна процедура. Тя е затворена след отмяна на това решението от следващия министър на околната среда и водите Нона Караджова.

Според "За да остане природа в България“, е неподходящо на експертни длъжности да бъдат назначавани бивши или неуспели кандидат-депутати от управляващите партии, както и ръководители на местни структури на ДПС И БСП без никакъв опит и квалификация в областите на опазване на околната среда, управление на водите или националните паркове.

Генералният проблем е, че директорите на националните паркове и регионалните инспекции за опазване на околната среда и водите се назначават по закона за администрацията, което позволява назначаването на политически лица на постовете и съответно уволняването им при несъгласие с политическата линия на съответните управляващи, посочва организацията. Тя дава пример с уволнения през 2007 г. шеф на Национален парк "Рила" Васил Петров, заради позицията му, че планът за управление на парка не допуска строежа на курорта "Супер Паничище“.

Затова природозащитниците предлагат да се направят законодателни промени, които да дадат на директорите на структурите на екоминистреството специален статут, сходен със статута на държавен служител. Това ще позволи израждане на професионалисти, които ще имат сигурност, че могат да управляват без заплахата от политически репресии и ще гарантира по-добро и устойчиво управление на националното ни богатство, пише в изявлението на коалицията..

mediapool.bg