Кламер БГ - Новини: Езиковата бариера на китайския флот може да доведе до сериозни инциденти, според американски адмирал
Морски вести

Езиковата бариера на китайския флот може да доведе до сериозни инциденти, според американски адмирал

Морски вести

|
Четв, 16 Ян 2014г. 07:41ч.
Езиковата бариера на китайския флот може да доведе до сериозни инциденти, според американски адмирал

kitaiski-samoletonosach

Липсата на оперативен опит на китайските Военноморски сили и проблемите в комуникацията са причина за сближаването между двата военни кораба – на САЩ и Китай, от миналия месец.

Това заяви началникът на американските военноморски сили, действащи в район Азия-Тихи океан адмирал Самюел Локлиър (Samuel Locklear).

Maritime.bg припомня, че през миналия месец двата кораба едва не се сблъскаха във водите на Източнокитайско море.

Адмиралът призна още, че американският USS COWPENS е обследвал първият китайски самолетоносач LIAONING в международни води. Според адмирала, американският съд е бил приближен от друг китайски кораб, който предприел опасна маневра пред носа на крайцера.

Двата кораба били на около 500 метра един от друг.

„Благодарение бързата реакция на нашите моряци е била предприета маневра за избягване на сблъсъка”, твърди адмирал Локлиър. Той описва разминаването така – “Буквално на косъм”.

”Наложило се е да бъде осъществена комуникация, но английският език на китайците е бил почти неразбираем за нашите офицери”, добавя още адмиралът. Той защити своите офицери казвайки, че те работят в различни води, изправят се пред различни ситуации, но при нужда от комуникация езиковата бариера може да доведе до сериозни инциденти.

Maritime.bg – ВМС