Кламер БГ - Новини: Едуард Сноудън отрича да е руски шпионин

Едуард Сноудън отрича да е руски шпионин

Свят

|
Ср, 22 Ян 2014г. 15:31ч.
Едуард Сноудън отрича да е руски шпионин

Бившият служител на американска шпионска агенция Едуард Сноудън каза, че е действал самостоятелно, разкривайки тайните на американското правителство, и нарече "абсурдни" предположенията на американски законодател, че е действал с руска помощ, съобщи Ройтерс.

В интервю за списани "Ню Йоркър" Сноудън посочи, че лансираната версия, че той е руски шпионин, е абсурдна и казва, че е действал съвсем сам.

"Хората няма да повярват. . . Защото си личи, че това не е вярно и защото американците са по-умни, отколкото ги смятат политиците", заяви той.

В неделя председателят на Комисия по разузнаването на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Майк Роджърс заяви пред телевизия Ен Би Си, че води разследване дали Русия епомагала на Сноудън да открадне и разкрие пред света тайна американска правителствена информация.

Миналата година Сноудън избяга първо в Хонконг, откъдето замина за Москва, където получи убежище за една година. Американските власти искат да го върнат в родината му, за да го съдят заради разкритията му, че САЩ масово шпионират и свои граждани, и чужденци, включително съюзниците си.

mediapool.bg