Кламер БГ - Новини: Швеция връща печатните книги и писането в училищата

Швеция връща печатните книги и писането в училищата

Европа

|
Вт, 12 Септ 2023г. 18:13ч.
Швеция връща печатните книги и писането в училищата

Снимка: Pixabay

Малките деца се върнаха на училище в Швеция миналата седмица и много от учителите поставиха нов акцент върху печатните книги, четенето в тишина и упражненията за писане на ръкописни букви, предаде Асошиейтед прес.

Преподавателите отделят по-малко време за таблетите, самостоятелните онлайн проучвания и уменията на подрастващите за работа с клавиатура.

Връщането към по-традиционните начини на обучение е в отговор на въпроси на политици и експерти дали свръхдигитализираният подход към образованието в Швеция, включително въвеждането на таблети в предучилищната подготовка, е довел до намаляване на основните умения.

Шведският министър на училищата Лота Едхолм, която встъпи в длъжност преди 11 месеца като част от новото дясноцентристко коалиционно правителство, е един от най-големите критици на цялостното възприемане на технологиите.

"Учениците в Швеция се нуждаят от повече учебници", заяви тя през март. "Печатните книги са важни за обучението".

Миналия месец Едхолм обяви, че правителството иска да отмени решението на Националната образователна агенция да направи цифровите устройства задължителни в предучилищните групи. Властта планира да отиде по-далеч и напълно да прекрати дигиталното обучение за деца под 6-годишна възраст, казаха още от ведомството пред Асошиейтед прес.

Въпреки че учениците в страната постигат по-високи резултати от средните за Европа по отношение на уменията си за четене, международна оценка на нивото на четене сред четвъртокласниците показва спад сред шведските деца между 2016 г. и 2021 г.

През 2021 г. четвъртокласниците имат средно 544 точки, което е спад спрямо средното ниво от 555 точки през 2016 г. Въпреки това шведските резултати все още поставят страната на едно ниво с Тайван за седмия най-висок общ резултат в статистиката.

За сравнение, Сингапур, който е начело на класацията, е подобрил резултатите си по четене от 576 на 587 точки през същия период. Средният резултат на английските деца по четене е спаднал съвсем леко - от 559 точки през 2016 г. на 558 точки през 2021 г.

Някои от пропуските в обучението може да са резултат от пандемията от новия коронавирус или да отразяват нарастващия брой ученици имигранти, които не говорят шведски като майчин език. Прекаленото използване на таблети по време на учебните занятия може да доведе до изоставане на младежите по основните предмети, смятат образователни експерти.

"Има ясни научни доказателства, че цифровите инструменти по-скоро влошават, отколкото подобряват обучението на учениците", казват от шведския институт "Каролинска" в изявление от миналия месец относно националната стратегия за цифровизация на образованието в страната.

"Смятаме, че фокусът трябва да се върне върху придобиването на знания с печатни учебници и опита на учителите, а не върху придобиването на знания предимно от свободно достъпни цифрови източници, които не са били проверени за точност", заявиха експертите от института - високоуважавано медицинско училище, фокусирано върху научните изследвания.

Бързото внедряване на цифрови инструменти за обучение предизвиква загриженост и от страна на Агенцията на ООН за образование и култура.

В доклад, публикуван миналия месец, ЮНЕСКО отправи "спешен призив за подходящо използване на технологиите в образованието". Документът призовава страните да ускорят интернет връзките в училищата, но същевременно предупреждава, че технологиите трябва да се прилагат, така че никога да не заместват обучението, водено от учителя, и да подкрепят общата цел за качествено образование за всички.

За да противодейства на спада в резултатите на Швеция по четене в четвърти клас, правителството обяви, че тази година ще инвестира 685 милиона крони (60 милиона евро) в закупуването на книги за училищата в страната. През 2024 г. и 2025 г. ще бъдат изразходвани още 500 млн. крони годишно, за да се ускори връщането на учебниците в училищата.

Не всички експерти обаче са убедени, че стремежът на Швеция да се върне към учебниците е свързан само с най-доброто за учениците.

Критиките на технологиите са "популярен ход за консервативните политици", казва Нийл Селуин, професор по образование в университета "Монаш" в Мелбърн, Австралия. "Това е ясен начин да се каже или да се сигнализира за ангажираност към традиционните ценности".

mediapool.bg