Кламер БГ - Новини: Румънски евродепутат предлага на Австрия да бъде наложен механизъм за сътрудничество и проверка

Румънски евродепутат предлага на Австрия да бъде наложен механизъм за сътрудничество и проверка

Европа

|
Пет, 15 Септ 2023г. 17:02ч.
Румънски евродепутат предлага на Австрия да бъде наложен механизъм за сътрудничество и проверка

Рареш Богдан

Механизъм за сътрудничество и проверка трябва да бъде създаден за Австрия, която, като блокира достъпа на Румъния до Шенген, свободното движение на граждани и стоки, нарушава договорите на ЕС и не зачита върховенството на закона. Такава позиция изрази на официалната си Фейсбук страница румънският евродепутат Рареш Богдан.

“Има предложение Механизмът за сътрудничество и проверка да бъде заменен с общ механизъм за санкциониране на държави, които не спазват върховенството на закона. Блокирането на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство вреди на финансовите интереси на ЕС, засягайки транспорта и околната среда (ако все пак поставим Зелената сделка на преден план). Да не говорим за унижението на милиони румънци”, написа в социалната мрежа политикът.

Изказването му идва, след като румънският премиер Марчел Чолаку заяви в интервю за австрийското издание “Дер Щандарт”, че Румъния ще съди Австрия в Европейския съд и ще поиска обезщетение, ако правителството във Виена отново се противопостави на присъединяването на Румъния към Шенген.

„Ако австрийското правителство настоява да злоупотребява с правото си на вето, ние също ще защитим националния си интерес и ще съдим Австрия в Европейския съд. Ако не намерим приятелско решение, Австрия ще трябва да поеме загубите, записани от страната ни“, каза Чолаку.

„В този момент класическата дипломатическа стратегия вече не е успешна, що се отнася до австрийския канцлер г-н Нехамер, който продължава, заедно с министъра на вътрешните работи Герхард Карнер, да прави изявления срещу Румъния, използвайки я като стена, като фалшива мотивация, по темата за имиграцията”, коментира пред Диджи24 Рареш Богдан.

Според него е нужен различен от класическата дипломагическа стратегия подход. В противен случай има риск на следващия Съвет по правосъдие и вътрешни работи отново да бъде отказан достъп на Румъния до Шенген.

mediapool.bg