Кламер БГ - Новини: Планове на управляващата в Полша партия за комисия за разследване на руското влияние

Планове на управляващата в Полша партия за комисия за разследване на руското влияние

Европа

|
Четв, 25 Май 2023г. 13:37ч.
Планове на управляващата в Полша партия за комисия за разследване на руското влияние

Лидерът на управляващата партия Ярослав Качински

Управляващата в Полша партия настоява за създаването на комисия, която ще разследва руското влияние в страната. Критиците смятат, че това е опит за създаване на мощен и противоконституционен инструмент, който би помогнал на партията да продължи да управлява, дори ако загуби изборите тази есен.

Някои среди се опасяват, че дясната управляваща партия може да използва тази комисия, за да отстрани от политическия живот лидера на опозицията Доналд Туск. Туск е най-голямата заплаха за управляващата партия "Право и справедливост"(ПиС), която се стреми към трети пореден мандат на вота, очакван през октомври.

Опозиционните сенатори го нарекоха "Lex Tusk", използвайки латинския термин за "закон", и го отхвърлиха по-рано този месец в горната камара, където имат мнозинство.

Сега той се връща в по-мощната долна камара на парламента, Сейма, където управляващата партия обикновено може да събере крехко мнозинство. Очаква се гласуването да се състои утре.

Неочаквано обаче парламентарната комисия, която изготвя препоръки за това гласуване, гласува вчера в подкрепа на отказа на Сената. Това беше демонстрация на единство от страна на опозицията, но депутатите не са задължени да отхвърлят законопроекта.

Законопроектът предвижда създаването на държавна комисия с правомощия на прокурор и съдия. Тя ще може да налага наказания, включително 10-годишни забрани за заемане на длъжности, които имат контрол върху изразходването на държавни средства.

Критиците твърдят, че този акт нарушава демократичното разделение на властите, като предоставя на предложената комисия съдебни правомощия. Омбудсманът на Полша заяви, че някои от неговите разпоредби нарушават конституцията.

Предложението идва на фона на руската агресия в Украйна, източната съседка на Полша, и на фона на това, че и двете страни от политическия спектър в страната се обвиняват една друга, че позволяват на Кремъл да упражнява влияние в Полша, особено чрез енергийния сектор.

Това е чувствителен въпрос в страна, която през десетилетията на Студената война е била под контрола на Съветския съюз, но през 1989 г. се отърва от комунизма.

Законопроектът предвижда създаването на "Държавна комисия за изследване на руското влияние върху вътрешната сигурност на Република Полша през периода 2007-2022 г.", която ще продължи да действа дори и при смяна на властта през есента.

Този период обхваща правителствата, ръководени от центристката партия "Гражданска платформа" на Туск в периода 2007-2015 г. и от сегашната управляваща партия "Право и справедливост" от 2015 г. насам.

ПиС обвинява Туск, че е бил твърде приятелски настроен към Русия през годините, когато е бил министър-председател, и е сключвал изгодни за Русия газови сделки - преди да отиде в Брюксел за председател на Европейския съвет.

Критиците на сегашното правителство на Полша го обвиняват, че действа по начини, които помагат на Русия, например като увеличава вноса на въглища от Русия преди пълномащабната война в Украйна и се кара с Германия и други западни съюзници, което прави Запада по-разединен и неспособен да действа единно пред лицето на руската агресия в региона.

Идеята за създаване на инструмент за разследване на влиянието на Русия върху полските власти първоначално беше предложена от самия Туск миналата година.

Той заяви, че е важно да се разследва предполагаемата роля на Русия в скандала с подслушването, който помогна да се проправи път на "Право и справедливост" да спечели властта през 2015 г., както и в увеличаването на вноса на руски въглища в Полша.

Управляващата партия се възползва от тази идея, като през ноември обяви собствените си планове за такава комисия, но сякаш я насочи срещу Туск.

Премиерът Матеуш Моравецки заяви, че комисията е необходима, за да се провери миналото, а също и да се премахне всяко останало руско влияние за в бъдеще.

"Този въпрос трябва да бъде много добре изяснен. Тук нямаме абсолютно нищо за криене, така че целият период до момента трябва да бъде проверен", каза Моравецки.

Много опозиционни фигури обаче се опасяват от лов на вещици срещу себе си, особено след като десният депутат Януш Ковалски призна, че се надява работата на комисията да изправи Доналд Туск пред Държавния трибунал.

Говорителят на опозиционната Полска народна партия Милош Мотика заяви, че "това ще бъде само камшик срещу опозицията въз основа на измислени обвинения".

Ако законопроектът бъде одобрен от парламента, той ще отиде след това при президента Анджей Дуда, който подписва законите или им налага вето.

По БТА

mediapool.bg