Кламер БГ - Новини: Педро Санчес остави ключови министри на постовете им в новия кабинет

Педро Санчес остави ключови министри на постовете им в новия кабинет

Европа

|
Пон, 20 Ноем 2023г. 15:47ч.
Педро Санчес остави ключови министри на постовете им в новия кабинет

Министърът на труда Йоланда Диас

Испанският премиер Педро Санчес обяви днес имената на министрите в новото си правителство, предаде Франс прес.

В новото правителство на социалиста Санчес, чиято кандидатура за премиер бе одобрена в четвъртък от парламентарното мнозинство, има 22 министри, от които 12 са жени и 10 – мъже.

Петима от министрите са представители на лявото обединение "Сумар", което сключи коалиционно споразумение с Испанската социалистическа работническа партия на Санчес. Лидерката на "Сумар" Йоланда Диас запазва поста си на министър на труда.

Други министри, които запазват постовете си, са външният министър Хосе Мануел Албарес, министърката на екологичния преход Тереса Рибера, министърката на отбраната Маргарита Роблес и вътрешният министър Фернандо Гранде-Марласка.

На същия пост остава министърката на икономиката Надя Калвиньо, която е кандидат за председател на Европейската инвестиционна банка.

Поста си запазва и министърът по въпросите на правителствените отношения с парламента Феликс Боланьос, смятан за дясната ръка на Педро Санчес. През последните седмици Боланьос взе дейно участие в преговорите с партиите, поддържащи каталунската независимост, чиято подкрепа беше ключова за оставането на Санчес на власт. Освен това Боланьос ще бъде и министър на правосъдието.

Финансовата министърка Мария Хесус също запазва поста, като отсега нататък ще бъде и вицепремиер. В новото правителство ще има общо четирима вицепремиери.

Сред новите министри фигурират двама членове на "Сумар", приближени на Йоланда Диас: Ернест Уртасун, който ще бъде министър на културата, и Моника Гарсия, която ще бъде министър на здравеопазването.

mediapool.bg