Кламер БГ - Новини: Няма сделка на енергийните министри на ЕК за таван на газовата цена

Няма сделка на енергийните министри на ЕК за таван на газовата цена

Европа

|
Четв, 24 Ноем 2022г. 18:41ч.
Няма сделка на енергийните министри на ЕК за таван на газовата цена

Няма сделка на енергийните министри на ЕК за таван на газовата цена

Министрите на енергетиката на ЕС не успяха да се споразумеят за таван на цените на газа, за да смекчат енергийната криза в Европа, предаде АФП.

Същото се случи и при предишните обсъждания на идеята за таван, но този път Брюксел предложи конкретен механизъм за таван от достатъчно висока цена на природния газ, който обаче отново среща съпротивата на част от страните членки.

Чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела, чиято страна е председател на Евросъюза в момента, заяви, че министрите ще се срещнат преди Коледа на следващ извънреден съвет на енергийните министри. Той ще е на 13 декември.

Министрите се събраха в четвъртък в Брюксел, за да постигнат неофициално съгласие по предложения преди дни от европейската комисия механизъм за автоматично задействане на таван от 275 евро цена за мегаватчас, но против това са се обявили Белгия, Испания, Италия, Полша и Гърция.

От думите на българския енергиен министър Росен Христов след заседанието стана ясно, че и страната ни е против точно този таван.

Според него 275 евро е твърде висок таван и не би помогнал при кризисни цени на природния газ. "Трябва да се работи в посока към динамичен нефиксиран таван, който да бъде обвързан със световните борси, така че европейските цени да бъдат на едно ниво с всички останали“, заяви Росен Христов, циитран от пресцентъра на ведомството му. Според него това ще даде известен контрол над цените на природния газ и няма да позволи внедряването на прекалено ниска пазарна цена, която да отблъсне доставчиците и да предизвика недостиг. Според него динамичен индекс би осигурил най-добра цена за българската индустрия и би гарантирал сигурността на доставките на природен газ.

По думите на Сикела обаче на срещата са били приети няколко други "важни мерки", включително съвместни покупки на газ, за да се избегне конкуренцията в рамките на ЕС, солидарност при доставките в случай на нужда и ускоряване на издаването на разрешения за възобновяеми енергийни източници.

Няколко министри се оплакаха на срещата, че представеното предложение за таван на цените на газа от Европейската комисия, явно е било замислено така, че никога да не бъде използвано.

Министрите на енергетиката на Полша и Испания нарекоха предложението "шега".

Гръцкият министър на енергетиката Костас Скрекас заяви, че таванът "всъщност не е таван" на цените на газа и "губим ценно време без резултат". Според него по-реалистично е таванът да е между 150 и 200 евро.

Още преди срещата Йозеф Сикела обяви, че очаква "доста пикантни" дискусии на днешната среща на министрите на енергетиката на страните от ЕС, които обсъждат в Брюксел ново предложение за ограничаване на цената на природния газ, предаде ДПА.

"Прочетохме някои от емоционалните реакции в медиите, така че очаквам дискусията днес да бъде доста пикантна", заяви Сикела, който председателства преговорите.

Полският министър по въпросите на климата и околната среда Анна Москва определи предложението за таван от 275 евро/МВтч като "шега", съобщи Ройтерс.

"Не зная дали има някой, който би могъл да подкрепи това предложение. То дори не е основа за начало на дискусия", заяви полският министър в Брюксел.

Като "незадоволително" определи предложението и белгийският министър на енергетиката Тин ван дер Страте преди началото на срещата в Брюксел.

От своя страна естонският министър на енергетиката Рийна Сикут каза, че Естония е готова да приеме предложението на ЕК за пределната цена на природния газ, само ако то се прилага "при извънредни обстоятелства".

"Да, ако се прилага временно и то само при екстремно високи цени", заяви Сикут в Брюксел.

Гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас заяви при пристигането си на министерската среща, че "не може да стоим безучастно и да не правим нищо".

Според него "големият проблем на Европа е, че купуваме най-скъпия природен газ на света".

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес заяви, че Москва не възнамерява да снабдява с петрол и газ страни, които подкрепят въвеждането на таван на цените. Песков допълни, че предстои да се вземе окончателно решение, след като се анализират всички данни.

Страните от Г-7 планират да наложат максимална цена от 65-70 долара на барел за руски петрол, но държавите от ЕС все още не са постигнали съгласие по този въпрос и предстоят още преговори, отбелязва Ройтерс.

В момента руският петрол, транспортиран по море, се търгува за около 70 долара на барел и от икономическа гледна точка планираният ценови таван няма да има голямо значение. Въпреки това подобна мярка може да доведе до дългосрочни стратегически последици, в случай на ново повишаване на цените, допълва ТАСС. Според европейски експерти има сериозен риск Русия да преустанови доставките си до страни, които са се присъединили към механизма за контрол на цените, дори и засега той да е безболезнен за Москва. Ако при подобна ситуация останалите производители на нефт не увеличат рязко добива си, спирането на руските доставки може да предизвика внезапно повишаване на цените на световния пазар.

mediapool.bg