Кламер БГ - Новини: Как румънски евродепутати оценяват шансовете на Румъния и България за Шенген?

Как румънски евродепутати оценяват шансовете на Румъния и България за Шенген?

Европа

|
Четв, 11 Май 2023г. 12:31ч.
Как румънски евродепутати оценяват шансовете на Румъния и България за Шенген?

Как румънски евродепутати оценяват шансовете на Румъния и България за Шенген?

Румънските евродепутати от най-големите политически групи в Европейския парламент все още вярват в различна степен в шанса на Румъния да се присъедини към Шенген през втората половина на настоящата година. От 1 юли Испания поема председателството на Съвета на ЕС. Румънската агенция Аджерпрес представя подбор от мненията на някои от тях.

Според европейския депутат Дачиан Чолош от групата "Обнови Европа" Румъния все още има шанс, но той е много по-слаб, отколкото е бил в началото на годината.

"Практическата тема вече изчезна от европейския дневен ред. Румъния се опитва да я поддържа, но със същите хора, които се провалиха преди няколко месеца. Не видях стратегия за промяна", коментира Чолош в Страсбург.

Той призна, че не вижда ползата от поканата на австрийския министър на вътрешните работи Герхард Карнер в Букурещ и коментира, че дори не знае "дали е бил поканен или сам се е поканил, за да покаже у дома, че е господар на положението".

По думите на Чолош пилотните проекти, започнати в началото на годината на румънско-сръбската и турско-българската граница, закъсняват и възможна стратегия да се разчита на техните резултати, за да бъдат убедени Австрия и Нидерландия за промяна в позициите им, може да се окаже провал.

Чолош твърди, че има дискусии между правителствата на България и Нидерландия за възможността за оттегляне на ветото на тази държава след положителна оценка за България в доклада на ЕС за върховенството на закона.

Той определи като шанс за Румъния факта, че Илва Йохансон, еврокомисарят по вътрешните работи, остава с личната си цел до края на своя мандат да получи благоприятно решение за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство.

"Очаквам да видя работна група на високо политическо ниво в Румъния, която да даде сигнал, че всички политически сили мобилизират ресурсите си", добави Чолош.

Евродепутатът Зигфрид Мурешан от групата на Европейската народна партия е на другия полюс. Той смята, че в момента няма нужда да се спекулира с това досие и властите трябва да бъдат оставени да работят "тихо". Според него Румъния никога не е била източникът на миграция в Австрия.

"Тези хора не са дошли от Румъния. Ясно е, че Австрия има нужда от решение на проблема с миграцията", каза Мурешан.

По отношение на перспективите за присъединяване към Шенген той смята, че по-реалистичният срок е по време на испанското председателство, защото следващата година предстоят избори в Европа, включително такива за Европейски парламент. "В този смисъл втората половина на тази година би била благоприятен момент", заключи Мурешан.

Евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите Виктор Негреску смята, че на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през юни темата за Шенген вероятно няма да бъде на дневен ред, въпреки че би му се искало, "защото това е единственият начин да задържим вниманието на европейските служители относно разширяването на Шенгенското пространство и присъединяването на Румъния".

В същото време той призова в Европейския съвет, на ниво държавни и правителствени ръководители, темата да бъде подновена и Румъния, заедно със страните, които я подкрепят, да окаже натиск върху Австрия да преразгледа поведението си.

"За съжаление разширяването на Шенгенското пространство се превърна в изключително важна политическа тема за дясната управляваща партия в Австрия. Тя беше подета и от Европейската народна партия. Днес Румъния рискува да бъде хваната по средата в цялата тази политическа реторика, предизвикана от австрийския канцлер (Карл Нехамер - б.р.)", заяви Негреску.

Според него ще бъде много сложно за управляващата партия в Австрия и за европейците да се съгласят с разширяването на Шенгенското пространство, в контекста, в който казват, че има бежанска вълна.

Той обърна внимание на факта, че на последното заседание на ЕНП това политическо семейство не е приело резолюция в подкрепа на Румъния. "Има проблеми в това какво означава да подкрепяме Румъния на ниво европейска политическа десница, което също е изключително тревожно", добави Негреску. Той допълни, че Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите е единствената, в която има единодушие за Румъния в Шенген.

Негреску приветства като положителен факт положените от Испания усилия за деблокиране на присъединяването на Румъния и България към Шенген, но обърна внимание, че ако до юни няма промени в позиционирането, вероятно нищо няма да се промени.

"Испанският вътрешен министър разговаря с австрийския си колега, испанският министър-председател разговаря с австрийския канцлер. Това е похвално, но не означава, че нещата ще се променят, предвид политизирането на темата. През октомври също ще има среща, но ако до юни не видим промени в позиционирането, не мисля, че през лятото нещо ще се случи", добави Негреску.

Според Влад Георге от групата "Обнови Европа" тази година е ключова за Румъния, защото през 2024, преди европейските избори, нищо няма да се случи.

"След изборите, след лятото на 2024 г. започват преговорите за новата комисия, за новото ръководство на парламента - преговори, които може би ще продължат до края на годината. Така че 2024 г. е затворена година, може да се обсъжда едва от 2025 г. Това е сценарий, за който не мисля, че искаме да мислим", каза Влад Георге.

Той вярва, че в контекста, в който екстремизмът и настроенията срещу чужденците се увеличават в Европа, "ние сме жертвите на този наратив, на този вид говорене, който се използва особено от крайната десница за печелене на гласове на изборите".

По БТА

mediapool.bg