Кламер БГ - Новини: И Габриел не успя да разубеди Австрия за Шенген

И Габриел не успя да разубеди Австрия за Шенген

Европа

|
Пет, 17 Ноем 2023г. 14:17ч.
И Габриел не успя да разубеди Австрия за Шенген

Мария Габриел, сн. БГНЕС

Австрия засега не дава сигнали, че може да преразгледа позицията си срещу присъединяването на България и Румъния в Шенген до края на годината, като до обрат не доведе и визитата на външната ни министърка Мария Габриел във Виена.

България е част от решението на проблема с миграционния натиск и нашето присъединяване към Шенген ще направи контрола над външните граници на ЕС още по-ефикасен, каза Мария Габриел на съвместна пресконференция с австрийския външен министър Александър Шаленберг във Виена.

Австрия и Нидерландия са двете държави, които спират България по пътя й към Шенген. Виена обвързва ветото си с искане за цялостна реформа на зоната за свободно пътуване, около която обаче няма съгласие.

Мария Габриел каза, че България подкрепя визията на Австрия, че Шенгенското пространство трябва да се адаптира към новите реалности.

Австрийският министър на външните работи Александър Шаленберг каза от своя страна, че България се "движи в правилната посока“ за присъединяване в Шенген, но според него има много предизвикателства в Шенгенското пространство, тъй като много от страните връщат обратно граничния си контрол.

По думите му България трябва да положи още усилия в охраняването на външните граници на Европейския съюз, а ветото на Австрия не е лично насочено към България или Румъния.

Шаленберг каза, че Австрия е обградена от държави членки или асоциирани държави към Шенгенското пространство и въпреки това продължава да има най-големия дял кандидати за убежище в Европа.

Австрийците обичат Шенген, но остават с впечатлението, че в момента системата не функционира и не им дава чувството за сигурност, от която се нуждаят, допълни той.

Габриел отбеляза още, че България и Австрия имат традиционно добри, прагматични и продуктивни двустранни отношения

"Много съм радостна да видя, че има политическа воля за по-нататъшното развитие на двустранните отношения в полза на нашите бизнеси и на нашите граждани", каза Мария Габриел, цитирана от БТА.

Както Габриел, така и Шаленберг обърнаха внимание на факта, че Австрия е вторият по големина чуждестранен инвеститор в България.

Преди ден Мария Габриел бе и в Германия, където бе потвърдена подкрепата за присъединяването на България и Румъния към Шенген.

mediapool.bg