Кламер БГ - Новини: ЕС налага още санкции срещу Иран заради потушаването на протестите

ЕС налага още санкции срещу Иран заради потушаването на протестите

Европа

|
Пон, 23 Ян 2023г. 07:57ч.
ЕС налага още санкции срещу Иран заради потушаването на протестите

ЕС</p>
<p>налага още санкции срещу Иран заради потушаването на протестите

Очаква се министрите на външните работи от Европейския съюз днес да дадат формално съгласие за нови санкции срещу Иран, както и за нова мисия за наблюдение в Армения и Азербайджан, съобщи ДПА.

Европейски дипломати са потвърдили пред агенцията, че над трийсет ирански лица и организации се очаква да бъдат санкционирани в отговор на сериозни нарушения на човешките права.

Техеран потуши със сила редица демонстрации, включително със скорошни екзекуции на протестиращи, които започнаха след смъртта на иранката от кюрдски произход Махса Амини, докато беше в ареста заради предполагаемо нарушаване на ислямските правила за облеклото.

Решенията за санкциите трябва да бъдат взети, докато страните членки на ЕС обсъждат включването на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция в списъка на терористичните организации на ЕС.

ЕС вече е приел три пакета със санкции срещу Иран за нарушаване на човешките права след началото на протестите през миналата година. Досега в списъка на санкционираните са 146 физически лица и 12 организации, включително членове на Корпуса на гвардейците.

Европейските външни министри ще обсъдят и продължаващата война в Украйна и по-конкретно отпускането на допълнителна военна помощ на стойност от 500 млн. евро.

Други теми, които ще бъдат предмет на днешната среща, ще бъдат ситуацията в Сахел, подходът на ЕС по отношение на Венецуела след скорошните избори в Бразилия и Колумбия и хуманитарната ситуация в Афганистан.

mediapool.bg