Кламер БГ - Новини: ЕС започва преговори с Албания и Северна Македония, но не е ясно кога

ЕС започва преговори с Албания и Северна Македония, но не е ясно кога

Европа

|
Вт, 24 Март 2020г. 17:36ч.
ЕС започва преговори с Албания и Северна Македония, но не е ясно кога

ЕС ще започне преговори за членство със Северна Македония и Албания, но засега не е посочил дата за началото им. Министрите на външните работи и на европейските въпроси на държавите-членки на ЕС одобриха старта на преговорите във вторник.

Възможно е преговорите с двете държави да започнат по различно време, обясни еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей.

Той уточни, че всяка държава ще бъде оценявана самостоятелно. По думите му в месеците от октомври досега Албания е отчела много голям напредък. Албания извървя много дълъг път, през октомври бе немислимо да се вземе решение за начало на преговорите с Тирана, но скоростта се повиши и страната постигна резултати в борбата с организираната престъпност, при реформите в правосъдието, отбеляза еврокомисарят.

Вархей добави, че споразуменията, които Скопие подписа със София и Атина, са пример за целия регион.

От името на хърватското председателство на Съвета на ЕС държавният секретар Андрея Згомбич посочи, че днешното решение подлежи на утвърждаване от Европейския съвет в четвъртък. Тя допълни, че днес започва одобряването на вече постигнатото политическо решение "на подпис" и изрази очакването тази процедура утре да приключи.

Тя определи новината като историческа за двете страни и добави, че по този начин се изпраща много силно политическо послание на всички шест страни от Западните Балкани.

"Европейската интеграция на Западните Балкани е дългогодишен външнополитически приоритет на българското правителство, защото сме убедени, че няма как България да е просперираща държава, ако нейните съседни страни не са", коментираха от българското Външно министерство.

Окончателното съгласие е постигнато, след като Франция, Испания, Нидерландия, Дания и Германия внесли допълнителни положения в предложеното решение, което ще бъде потвърдено на среща на високо равнище на ЕС.

Уважени са исканията на Гърция да бъдат внесени гаранции, че ще бъдат спазвани правата на гръцкото малцинство в Албания и то няма да бъде дискриминирано при вписването на имуществото му в кадастрите.

Съгласуваните решения съдържат и становища за новата методология на процеса на преговори за присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС.

"Започнаха преговори с ЕС, няма връщане назад"

Служебният премиер на Северна Македония Оливер Спасовски коментира, че това е успех, който страната чака 15 години.

"Днес можем да бъдем горди, защото чакането свърши", каза той.

Премиерът каза, че сега пред страната се откриват нови възможности и вече няма връщане назад.

И председателят на СДСМ Зоран Заев сподели вестта в социалните мрежи.

"Историческо решение в тези тежки времена за нашия народ. Вече няма никакви пречки, нито условия. ЕК трябва да извърши подготовките, а първата междуправителствена конференция ще се състои колкото е възможно по-скоро. Поздравления, граждани, както успяхме да тръгнем по пътя към НАТО и ЕС, така заедно ще се справим и със заразата, която напада света", написа бившият премиер Заев.

Двете балкански държави се надяваха на това многократно през последните години, но страни като Франция и Нидерландия изразяваха скептицизъм по отношение на техния напредък относно демокрацията и борбата с корупцията, страхувайки се да не допускат нови членове ЕС във времена, когато сплотеността на блока вече беше поставена по въпроса заради Брекзит.

Но Париж и Хага отслабиха възраженията си през последните седмици и това даде тласък на този процес по присъединяване, въпреки че Европа се оказа през март епицентър на пандемията от коронавируса, тръгнал от Китай.

mediapool.bg