Кламер БГ - Новини: ЕК потвърди: В ЕС е забранено влизането на автомобили с руска регистрация

ЕК потвърди: В ЕС е забранено влизането на автомобили с руска регистрация

Европа

|
Пон, 11 Септ 2023г. 14:31ч.
ЕК потвърди: В ЕС е забранено влизането на автомобили с руска регистрация

ЕК потвърди: В ЕС е забранено влизането на автомобили с руска регистрация

Европейската комисия потвърди в понеделник, че въведените досега санкции срещу Русия заради войната в Украйна включват забраната за пресичане на границите на ЕС от автомобили с руска регистрация.

Това ограничение не е ново и е в сила от известно време, отбеляза говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси, предаде БТА от Брюксел. Той уточни, че миналата седмица комисията е изпратила допълнителни насоки на държавите от ЕС как да прилагат въведените санкции, защото отговорността е тяхна.

Често даваме насоки как да се прилагат санкциите. Вносът на автомобили от Русия е забранен, поясни говорителят. По неговите думи държавите трябва да бъдат насочвани как да прилагат обхвата на мерките, като даде пример, че особено внимание трябва да се насочи към пътуващите със скъпи автомобили с руски номера.

"Няма значение дали превозното средство се използва за частни или търговски цели, стига да попада под митническите кодове, изброени в приложение XXI (включително код 8703) и произхожда или се изнася от Русия“, обясни Европейската комисия, цитирана в неделя от руското издание РБК.

Забраната важи за всички видове леки автомобили, както и за други превозни средства, предназначени за превоз на по-малко от десет души.

Сигнали за конфискуване на коли с руски номера започнаха да пристигат от Германия през май, пише The Moscow Times. Във всички случаи митническите служители се позоваха на осмия пакет от санкции на ЕС, приет през октомври 2022 г. в отговор на нахлуването в Украйна. По-специално, той забранява вноса в Германия на стоки от Русия, които генерират значителни приходи, добавя изданието.

"Аргументите, че в случая не става дума за внос на стоки, предназначени за продажба, а за частна собственост, използвана за лични цели и временно внесена на територията на Германия законно, не се вземат предвид“, оплака се руското посолство в Германия.

Към ситуацията се включиха и руски юристи, които твърдят, че местните власти тълкуват неправилно митническото законодателство. Сега обаче Европейската комисия потвърди законността на подобни действия. Тя подчерта, че забраната е тотална, независимо как, за какви цели и за колко време се внася автомобил с руски номера.

На фона на разясненията на Европейската комисия руското посолство във Финландия препоръча на гражданите да не пътуват до тази страна с автомобили с руски регистрационни номера.

Освен това смартфони, лаптопи, куфари и козметика могат да бъдат отнети от руснаци на подобни основания. Европейската комисия потвърди, че тези лични вещи също са изброени в приложението към регламента. Освен това забраната за вноса им важи дори за туристите. Освен това митническите власти могат да конфискуват кожени изделия, полускъпоценни и скъпоценни камъни, фотоапарати, тоалетна хартия, шампоани и пасти за зъби.

По-рано двама руснаци казаха на The Moscow Times, че при преместването си в ЕС през юли не са успели да пренесат скъпи лични вещи и фотографско оборудване през границата с Естония в багажника на кола. Естонските митничари не са позволили тези неща да преминат границата, позовавайки се на санкционни забрани, но не са конфискували колата.

mediapool.bg