Кламер БГ - Новини: Австрия отряза Фон дер Лайен за разширяване на Шенген, а Нидерландия поиска още мерки от България

Австрия отряза Фон дер Лайен за разширяване на Шенген, а Нидерландия поиска още мерки от България

Европа

|
Четв, 14 Септ 2023г. 16:19ч.
Австрия отряза Фон дер Лайен за разширяване на Шенген, а Нидерландия поиска още мерки от България

Герхард Карнер

Австрия отклони директно призива на председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен да вдигне ветото си за присъединяване на България към Шенгенското пространство, а Нидерландия реагира по-дипломатично, като обяви, че може да преразгледа позицията си, но очаква от България още действия за засилване на правовия ред.

Нидерландия спира само членството на България в Шенген, докато Австрия се обявява и срещу приемането на Румъния. В речта си "За състоянието на съюза" вчера Фон дер Лайен се обърна към Австрия призова двете балкански държави незабавно да бъдат приети в Шенген и ги даде за пример при управлението на миграционните потоци.

Австрия обаче за пореден път в последните месеци отхвърли този призив.

"В момента броят на мигрантите из цяла Европа расте и в много държави се обсъжда допълнителен граничен контрол - например на границата между Германия и Полша. Към този момент за мен няма смисъл да се говори за разширяване на Шенген. Имаме нужда от повече контрол, не от по-малко", допълни Карнер, цитиран от Юрактив.

От Нидерландия дойде положителен сигнал, но все още остава съмнително, че страната е възможно да преразагледа позицията си до края на годината, както настоява България.

"Нидерландското правителство следи внимателно напредъка в прилагането на върховенството на правото в България. То е склонно да внесе отново в парламента на страната си въпроса за приемането на България в шенгенското пространство, когато страната ни покаже още повече резултати по тази тема", съобщиха от Министерския съвет след разговор между премиера акад. Николай Денков и неговия нидерландски колега Марк Рюте.

На този фон в доклад, представен днес пред народните представители в Хага, нидерландският кабинет обръща внимание на две препоръки от доклада на Европейската комисия за върховенство на правото в нашата страна от 5 юли т.г. -

за структурата и състава на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към него, както и за превенцията и противодействието на корупцията.

Денков е уверил Марк Рюте, че през следващата седмица се очаква българският парламент да приеме промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

До средата на октомври е планирано да бъдат гласувани на първо четене предложените промени в Конституцията, които се отнасят до ВСС.

Австрия поддържа позицията си срещу разширяването на Шенген, като акцентира върху проблемите с охраната на границите и необходимостта от реформа на общата европейска система за убежище.

Нидерландия пък се управлява от служебно правителство до края на годината, след като Рюте подаде оставка като редовен премиер, и е много вероятно то да не реши казуса с допускането на България до зоната за свободно пътуване.

Нидерландия спира България най-вече заради проблемите с върховенството на закона, като от там дойдоха положителни сигнали след приемането на законодателството за контрол на главния прокурор.

Ситуацията обаче се усложни, след като правителството на Марк Рюте в Нидерландия подаде оставка и остана да работи като служебно, като от седмици дипломати предупреждават, че това може да доведе до блокиране на присъединяването на България.

Европейската комисия и Европейският парламент периодично призовават България и Румъния да бъдат приети в Шенген, но за да стане това се изисква консенсус сред всички страни членки.

Двете страни си поставиха за цел да влязат в зоната за свободно пътуване до края на годината, но това продължава да изглежда малко вероятно.

"Становището на Европейската комисия за изпълнението от България и Румъния на изискванията за приемане в Шенген е ясно", каза говорител на комисията в четвъртък, цитиран от БТА.

"Посланието към държавите от ЕС е много ясно - мястото на България и Румъния е в Шенген, защото са изпълнили всички необходими изисквания", добави той по повод призива на Фон дер Лайен приемането на двете страни в пространството без гранични проверки повече да не бъде отлагано.

mediapool.bg