Кламер БГ - Новини: Австрия задържа бивш полковник за шпионаж в полза на Русия

Австрия задържа бивш полковник за шпионаж в полза на Русия

Европа

|
Пет, 09 Ноем 2018г. 15:34ч.
Австрия задържа бивш полковник за шпионаж в полза на Русия

Бивши австрийски полковник, заподозрян в шпионаж в полза на Русия в продължение на повече от 20 години, е бил арестуван от австрийските разузнавателни служби, съобщи австрийското министерство на отбраната в петък.

Австрийското издание "Кронен цайтунг" съобщи, че се разследва 70-годишен пенсиониран полковник, снабдявал руското военно разузнаване с данни за миграционната криза в Австрия, за военната авиация и артилерийските системи на страната.

Той е шпионирал армията на Австрия от 90-те години на миналия век и е предавал документи на Русия. Според вестника бившият военен от Залцбург получил в замяна близо 300 000 евро.

Австрийското военно контраразузнаване е разкрило случая с международна помощ.

Смята се, че на всеки две седмици бившият полковник е предавал секретни документи на своя контакт от руското разузнаване с кодово име Юрий.

Австрийското контраразузнаване успяло да сложи край на шпионажа, след като руските тайни служби информирали бившия полковник, че е разкрит. Срещу него е образувано наказателно дело и го заплашва двегодишна присъда.

Австрия настоява пред Русия за прозрачност при разследването на делото срещу австрийския полковник в оставка, заподозрян за шпионаж в полза на Русия, заяви в петък на извънредна пресконференция във Виена австрийският канцлер Себастиан Курц.

По думите на канцлера австрийските власти засега не възнамеряват да отзовават посланика си от Москва, нито да експулсират руски дипломати от Австрия.

"Засега имаме подозрения, трябва да ги разследваме и да установим, дали ще се потвърдят или не. Въз основа на информацията, с която разполагаме, или на неотдавнашните събития в Холандия можем да вземем предвид, че тези подозрения ще се потвърдят. Сега настояваме пред Русия за прозрачна информация", каза Курц.

По думите на канцлера в австрийското външно министерство са били извикани представители на руското посолство, защото руският посланик е извън страната.

"Ще обсъдим по-нататъшните стъпки с нашите европейски партньори веднага след като получим точна информация. Ако подозренията се потвърдят, това нито ще е първият, нито ще е единственият случай в Европейския съюз", отбеляза той.

"В подобна ситуация трябва да се действа, без да се прибързва", отговори Курц на въпрос дали Австрия ще предприеме мерки срещу Русия.

Канцлерът благодари на австрийския министър на отбраната Марио Кунасек за успешното сътрудничество с партньорските служби, които помогнаха за разследването на случая.

Австрия получи информация за австрийски полковник в оставка, заподозрян за шпионаж за Русия, от спецслужба на една от страните от ЕС, съобщи днес министърът на отбраната на Австрия Марио Кунасек.

"Получихме сигнал от партньорска европейска служба, че има изтичане на информация. Започнахме да проверяваме информацията и идентифицирахме заподозрения преди няколко седмици. Контраразузнаването свърши добра работа и съм благодарен на нашите партньори за информацията", посочи Кунасек по време на извънредната пресконференция.

Той не съобщи коя е въпросната партньорска страна, но според местния вестник "Щандарт" информацията е била получена в австрийското военно контраразузнаване от Германия.

Отношенията между Австрия и Русия могат да се окажат под сериозно напрежение, ако тези подозрения се потвърдят, каза външната министърка на Австрия Карин Кнайсъл.

Руското посолство в Австрия отказа да коментира случая. Австрийският посланик в Москва Йоханес Айгнер е бил повикан днес в руското външно министерство във връзка със съобщенията от Виена за обвинения в шпионаж офицер от австрийската армия.

Ройтерс цитира руския външен министър Сергей Лавров, който казал, че е "неприятно изненадан" от новината.

mediapool.bg