Кламер БГ - Новини: Европа критикува планираните ограничения за протести в Украйна

Европа критикува планираните ограничения за протести в Украйна

Общество

|
Пет, 17 Ян 2014г. 14:49ч.
Европа критикува планираните ограничения за протести в Украйна

Съединените американски щати, Европейският съюз и правозащитни организации изразиха в петък безпокойството си от приетите преди ден от Украинската Рада законодателни промени, които могат съществено да затруднят провеждането на протести в страната, налагат драстични наказания за неразрешени демонстрации и се затяга свободата за изразяване на медиите.

Депутатите от управляващата партия в Украйна прокараха закон с по-строги ограничения на протестите. Въвеждат се наказания за неразрешеното използване на палатки, високоговорители и сцени на обществени места в Украйна с глоба до 640 долара или до 15 дни лишаване от свобода. Хора и организации, които предоставят сгради или оборудване за неразрешени митинги, могат да бъдат глобявани с до 1275 долара, или да бъдат задържани до 10 дни. Покриването на лицето на обществени места ще се наказва със задържане до 15 дни. Забранява се разпространяването на екстремистка информация и на клевети.

В изявление на Държавния департамент на САЩ се посочва, че приемането на тези текстове не съответства на демократичните норми. "Някои от тези закони ограничават правото на мирни протести и свободата на словото, позволяват натиск на независимите медии и възпрепятстват работата на неправителствените организации, пише в изявление на американското външно ведомство.

Критики към намеренията на Киев отправиха и председателят на Европарламента Мартин Шулц и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

И двамата призова президента на Украйна Виктор Янукович да не подписва приетите от парламента поправки, а да ги върне за преразглеждане, за да бъдат съобразени с международните ангажименти на Киев.

В свое изявление Аштън изразява тревога от предприетите промени, свързани с основните права на украинските граждани. По нейните думи тези промени са били извършени набързо и в разрез с парламентарните процедури и демократичните принципи. Според върховния представител на ЕС, предвижданите промени ограничават сериозно дейностите на гражданското общество и създават възможност за лесно прекратяване на мандата на депутати.

Шулц пък посочва, че последните събития не зачитат желанието на украинците да протестират и връщат страната към тоталитарните съветски времена. Вратата на ЕС остава отворена за Украйна, но ако предложените законодателни промени влязат в сила, страната ще се отдалечи от европейския си път и от цивилизования свят, се посочва в изявлението на председателя на ЕП.

Международната правозащитна организация "Репортери без граници" от своя страна изрази загриженост от поправките, които предвиждат блокиране на интернет сайтове без решение на съда и статут на "чужди агенти" за неправителствени организации, финансирани в международни средства.

От градската администрация на Киев пък обявиха, че смятат да предявят иск срещу организаторите на протестите за нанесените щети от демонстрантите, които от 21 ноември миналата година организират акции в центъра на украинската столица в подкрепа на европейското бъдеще на страната.

"Още е рано да се говори за конкретни суми, но щетите се оценяват на милиони гривени (стотици хиляди долара). От организаторите ще се търсят парични претенции, но определени щети не могат да бъдат възмездени с пари", посочва се в съобщение на градската администрация.

mediapool.bg