Кламер БГ - Новини: Евроексперти спорят дали затворниците трябва да плащат издръжката си

Евроексперти спорят дали затворниците трябва да плащат издръжката си

Европа

|
Четв, 16 Ян 2014г. 16:46ч.
Евроексперти спорят дали затворниците трябва да плащат издръжката си

Предложението на Холандия затворниците да плащат по 16 евро на ден в продължение на две години от срока на задържането им предизвиква спор в Брюксел между холандски и белгийски експерти, съобщи БТА в четвъртък.

От холандското министерство на правосъдието и сигурността поясниха, че целта е обществото да бъде разтоварено от част от разноските, произтичащи от поддръжката на затворите. Предложението предвижда сумата да бъде плащана включително от родителите на деца, въдворени в поправителни лагери.

Мярката за налагане на такса обхваща също и онези, които са принудително настанени в психиатрични клиники, след като са извършили престъпление. Предвижда се също осъдените за престъпление да плащат стойността на разследването.

Уточнява се, че с въвеждането на въпросната такса холандският бюджет ще получава годишно по 65 милиона евро. Според представителя на министерството, финансовите резултати не са движещата сила в този случай, а ще подействат превантивно на престъпността.

Против тези предложения се обявява бивш директор на белгийски затвор, който внася пояснението, че така ще бъде постигнато правосъдие на две скорости и заможните затворници ще разполагат с всички удобства, а и с по-голяма възможност да излязат на свобода преди изтичането на присъдите им.

Според неговия опит най-доброто наказание е имущественото, тъй като престъпниците отчитат лишаването от свобода като най-тежката, но временна мярка, докато посягането над техните финанси им нанася много по-сериозен удар. По негово мнение холандското предложение ощетява най-вече дребните престъпници, които не разполагат с възможности.

Белгийският експерт отбелязва, че обичайно затворниците, които работят, получават по едно евро на час. Той препоръчва наказанието със затвор да бъде разглеждано като последна мярка, а в основните случаи да бъдат предприемани стъпки за превъзпитание на престъпниците.

Експертът намира за неуместно родителите да бъдат принуждавани да плащат за престоя на децата си зад решетките, тъй като те рядко имат вина за поведението на младежите и изпитват страдание от техните постъпки отвъд закона.

На основата на своя опит бившият затворнически директор отбелязва, че в Белгия рецидивистите са 45 процента, което показва, че затворът не дава необходимия резултат. Той добавя, че много хора биват лишени от свобода "за глупости", като зад решетките често попадат и обвиняеми, които очакват присъдата си. Експертът пояснява, че Холандия е сред държавите с най-малко затворници, тъй като е въвела широко гривните за електронно проследяване на осъдените.

Същевременно холандските власти преотстъпват на белгийските си колеги места в своите затвори, срещу което получават такси от белгийския бюджет. Той препоръчва използването на затворите да бъде ограничено, но изразява съмнение, че политиците са готови за това.

mediapool.bg