Кламер БГ - Новини: Евродокладът е депресиращ, Румъния се справя много по-добре

Евродокладът е депресиращ, Румъния се справя много по-добре

България

|
Ср, 22 Ян 2014г. 16:34ч.
Евродокладът е депресиращ, Румъния се справя много по-добре

Румъния определено се справя много по-добре от България. Така британският посланик в България Джонатан Алън коментира докладите на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на двете балкански страни.

Според него България рискува да бъде оставена настрана, ако румънският напредък продължи.

"Докладът на ЕК е депресиращо четиво. Няколко малки стъпки напред, големи стъпки назад", посочи Алън в социалната мрежа twitter.

Той коментира още, че очаква политиците да се обвиняват взаимно за лошия доклад. Ако бяха работили заедно за реформа, щяха да са решили проблеми, отбелязва дипломатът.

Европейската комисия отчете в доклада за Румъния напредък в редица сфери след последния доклад за страната, но посочи, че трябва да отбележи напредък в гарантирането на независимостта на съдебната власт в Румъния.

ЕК критикува и неотдавнашните "прибързани и непрозрачни" промени в Наказателния кодекс, което напомня на "оспорване на режима за борба срещу корупцията и за проповядване на почтеност". Румънският парламент, прие изненадващо "супер имунитет" за депутатите, който впоследствие бе обявен от Конституционния съд за противоречащ на основния закон.

Изпълнителният орган на ЕС също така отправя критики срещу процедурата за назначаване на ключови постове в магистратурата, подчертавайки, че това е дало "спорни резултати".

"Някои процедури протичат открито, прозрачно и основано върху заслуги, но други дават място за критики заради "политическа намеса. Тази ситуация навежда на въпроси за жизнеността на процеса на реформи в Румъния и за необратимия характер на постигнатия напредък", отбелязва ЕК.

Авторитетното издание "Уолстрийт джърнъл" също прави разграничение в оценките на ЕК за двете държави, посочвайки в заглавие, че ЕС критикува България за съдебните реформи, но отбелязва напредък в Румъния.

Американската информационна компания "Блумбърг" от своя страна припомня, че България и Румъния, заедно с Гърция и Италия, се оценяват от международната организация "Трансперънси интернешънъл" като едни от най-корумпираните в ЕС. "Блумбърг" допълва, че от февруари 2013 г.

Агенцията припомня, че от февруари 2013 г. България е обхваната от политически вълнения, след като протести срещу политиката на икономии принудиха правителството на Бойко Борисов да се оттегли.

В публикацията се отбелязва, че правителството на малцинството на Пламен Орешарски е дошло на власт след предсрочни избори през май и е оцеляло след два вота на недоверие и продължаващи протести срещу политическата система, която според демонстрантите е корумпирана.

Публикациите в чуждите медии като цяло обобщават оценките в двата доклада и не предлагат собствени коментари.

mediapool.bg