Кламер БГ - Новини: ЕС осъди насилието в Украйна, но сблъсъците продължават

ЕС осъди насилието в Украйна, но сблъсъците продължават

Свят

|
Вт, 21 Ян 2014г. 10:09ч.
ЕС осъди насилието в Украйна, но сблъсъците продължават

Сблъсъците между протестиращите и силите на реда в Киев продължават и във вторник, въпреки че промените в украинското законодателство, които позволяват по-тежки наказания срещу протестиращите, влязоха в сила.

Президентът Виктор Янукович предупреди, че конфронтацията заплашва стабилността на страната, но въпреки това протестите ескалират.

Властите задържаха десетки, след като протестиращи започнаха да хвърлят запалителни бомби по милиционерския кордон, препречващ пътя към сградите на правителството и парламента. Очаква се срещу част от тях да бъдат повдигнати обвинения за участие в масови безредици, което се наказва със затвор до 15 години.

Според данни на вътрешното министерство повече от 100 души са потърсили медицинска помощ след сблъсъците. Най-малко 35 журналисти си получили наранявания при сблъсъците в Киев от неделя, съобщи Франс прес, като се позова на неправителствената организация за защита на средствата за масово осведомяване Институт за масмедиите.

Опитът на специалните части да разтурят барикадите в центъра на украинската столица обаче се оказа неуспешен. И във вторник властите продължиха да засилват присъствието на спецчасти в Киев, като на място пристигнаха и представители на специализираното подразделение на МВР "Ягуар", базата на което е във Виницка област.

През ноември миналата година в последния момент Украйна се отказа от подписване на споразумението за асоцииране с Европейския съюз и направи рязък завой към Москва, като това предизвика най-масовите за последните девет години след Оранжевата революция улични протести в 46-милионната страна.

След решението му да не подпише с ЕС, Москва възнагради украинския президент Виктор Янукович със спасителен кредитен пакет за милиарди долари, което допълнително разгневи украинската опозиция, а в отговор управляващите приеха драконовски закони, целящи да пресекат масовите протести.

Критикуваните от Запада промени в украинското законодателство, които позволяват налагане на по-тежки наказания срещу протестиращите, влязоха в сила във вторник.

Пакетът от нормативни текстове бе публикуван във вестника на парламента "Гласът на Украйна".

Промените предвиждат до 5 години затвор за демонстрантите, които вече два месеца лагеруват в центъра на Киев и обсаждат правителствени сгради с искане за оставка на правителството и сближаване с Европейския съюз (ЕС).

"Удар" предупреди, че напрежението може да доведе до трагедия

Украинската опозиционна партия "Удар" с лидер Виталий Кличко предупреди правителството, че е възможно да се случи "голяма беда". Според депутата от партията Ростислав Павленко опитите да бъдат използвани силови методи или да се игнорират исканията на гражданите ще приключат с трагедия.

"Сега в ръцете на властта е цялата отговорност за това, което ще се случи в бъдеще в страната. Ако има опит за игнориране или силово потушаване - това ще свърши с голяма беда", заяви Павленко.

По-късно във вторник Кличко реши да се оттегли от преговорите с властите за намиране на изход от политическата криза в Украйна.

Кличко съобщи, че е посетил администрацията на президента Виктор Янукович, за да се срещне с държавния глава и да му каже, че насилието в центъра на столицата трябва незабавно да се прекрати и да се предприемат реални стъпки за уреждане на политическа криза.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана и председател на работна група за излизане от кризата Андрий Клюев, цитиран от ИТАР-ТАСС, заяви, че не се е получил конструктивен разговор.

Клюев отхвърли и появилите се по-рано информации, че

президентството обмисля да въведе извънредно положение.

В сряда вечерта президентът на Украйна Виктор Янукович направи обръщение към украинския народ, в което подчерта необходимостта от диалог.

"Обръщам се към вас като към съзнателни граждани на държавата ни, които добре разбират какви заплахи за украинското общество и държава носят вътрешните конфликти, раздорът и противопоставянето", заяви Янукович.

Той отбеляза, че ще положи всички усилия да осигури обществения ред и да защити правата на мирните граждани.

ООН призова за диалог в Украйна

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова демонстрантите и властите в Украйна да действат сдържано, да избягват по-нататъшно разрастване на насилието и да започнат диалог за постигане на съгласие за бъдещето на страната.

Генералният секретар продължава "внимателно и с тревога да следи развитието на събитията" в Украйна, обявиха от неговата канцелария.

"Той повтаря своя призив за сдържани действия, избягване на по-нататъшно разрастване на насилието и придържане към демократичните принципи на свободно изразяване на мнението и мирни събирания", се казва в изявлението.

Бан настоя "всички участници (в противопоставянето) да започнат целенасочен, съдържателен и изчерпателен диалог и потвърди необходимостта от съгласие между украинците за бъдещето на страната", заяви канцеларията му.

На вчерашната си среща в Брюксел външните министри на ЕС осъдиха проявите на насилие срещу протестиращите в Киев и отправиха критики срещу новите закони за протестите. Външният министър на Швеция Карл Билд ги определи като най-репресивните закони, приемани в Украйна от няколко десетилетия.

Руският външен министър Сергей Лавров призова във вторник европейските правителства да не се намесват в украинската политическа криза и изрази опасения, че събитията в Киев може да излязат от контрол, съобщи Ройтерс.

Москва, която вижда бившата съветска република Украйна като своя традиционна сфера на влияние, следи с нервност как протестите срещу отказа на президента Виктор Янукович да подпише споразумение за асоцииране с ЕС прерастват в насилие.

Лавров нарече "непочтена" позицията на ЕС в подкрепа на украинската опозиция. Страните от Източното партньорство трябва да бъдат оставени "да определят съдбата си самостоятелно", каза Лавров и допълни, че ситуацията в Украйна излиза от контрол.

mediapool.bg