Кламер БГ - Новини: ЕС започва работа с новия седемгодишен бюджет

ЕС започва работа с новия седемгодишен бюджет

Европа

|
Ср, 01 Ян 2014г. 14:19ч.
ЕС започва работа с новия седемгодишен бюджет

От днес Европейският съюз работи с новия 7-годишен евробюджет, заедно с който влизат в сила и нови правила за отпускане на средства от еврофондовете.

Парите за кохезионната политика или политика на сближаване, които до 2020-а година са в размер на 366 милиарда евро, вече няма да отиват предимно за инфраструктура, а ще бъдат насочвани към мерки за растеж и заетост, малък и среден бизнес, информационни и комуникационни технологии, изследвания и иновации, както и за справяне с климатичните промени и енергийната зависимост, припомня БНР.

Получаването на средствата ще е обвързано с наличието на национални стратегии, ориентирани към измерими икономически и социални резултати, и ще зависи от спазването на финансовата дисциплина и от ефективността на системата за обществени поръчки в съответната страна.

Нови правила има и за парите за селско стопанство - за следващите 7 години те са общо 362 милиарда евро. Предвидени са специални стимули за млади фермери, както и за малки ферми, а размерът на преките плащания за селските стопани ще зависи от това дали те са въвели екологични практики, които са полезни за околната среда и климата.

mediapool.bg