Кламер БГ - Новини: ЕП: Държавите членки да не пречат на свободното движение

ЕП: Държавите членки да не пречат на свободното движение

Европа

|
Четв, 16 Ян 2014г. 16:10ч.
ЕП: Държавите членки да не пречат на свободното движение

Европейският парламент се противопостави в четвъртък на позицията на някои европейски лидери, които настояват за промени и за ограничения на свободата на движение на гражданите на ЕС.

Евродепутатите призоваха в резолюция държавите от ЕС да се съобразят с разпоредбите на договора за ЕС, отнасящи се до свободата на движение - право, осигурено за всички европейски граждани.

Страните от Европейския съюз трябва да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да повлияят на правото на свободно движение. Депутатите отхвърлят и всяко предложение за ограничаване на броя на имигрантите в ЕС, тъй като това е в противоречие с принципа на договора.

ЕП отбелязва, че с наближаването на изборите за евродепутати, свободното движение на гражданите на ЕС се превръща в тема на кампаниите на някои политически партии и че съществува опасност този дебат да доведе до увеличаване на расизма и ксенофобията.

В резолюцията се посочва, че високопоставени европейски политици неотдавна са направили изявления, насочени срещу правото на свободното движение.

Последните проучвания на Европейската комисия показват, че мобилните работници са нетни платци в икономиките и бюджетите на страните домакини, се подчертава в резолюцията, цитирана от пресслужбата на Европейския парламент.

Въпреки че само 2.8 процента от всички граждани на ЕС живеят в държава от Общността, различна от тяхната родина, те са ключов елемент за успеха на вътрешния пазар и стимулират европейската икономика, заявиха евродепутатите.

Те призоваха държавите от ЕС да не дискриминират мобилни работници от Общността, като неправилно смесват правото на свободно движение с цел работа с предполагаеми злоупотреби със системите за социално осигуряване.

ЕП припомня на държавите от ЕС, че е тяхна отговорност да се справят със злоупотребите със системите си за социални грижи, независимо дали са дело на техните собствени граждани или на граждани на други страни от Общността.

mediapool.bg