Кламер БГ - Новини: Държавно стопанство организира незаконен лов на мечки

Държавно стопанство организира незаконен лов на мечки

България

|
Ср, 15 Ян 2014г. 19:23ч.
Държавно стопанство организира незаконен лов на мечки

Въпреки законовата забрана за лов на мечки, държавното ловно стопанство "Витошко-Студена" организира гонки на мечки, като трофеят, според качеството, се заплаща от 4500 до 10 000 евро. Още по-скандалното в случая е, че за примамка служат избити бездомни кучета, алармира природозащитната организация "Четири лапи".

"Става въпрос за изключително нагло бракониерство, което по данни на запознати вероятно е организирано от служители на местното ловно стопанство", каза Явор Гечев от "Четири лапи".

Ловът на мечки у нас е забранен, вече е прекратена и практиката за издаване на разрешителни за отстрел след стартирала наказателна процедура срещу страната ни на Европейската комисия. Забранено е и залагането на умрели животни или части от тях като стръв в местообитания на мечки. В изключителни случаи, когато има заплаха за живота на хората, министърът на земеделието може да даде разрешение за отстрел на мечката.

По сигнала на "Четири лапи" веднага е реагирало Министерство на околната среда и водите и Областната дирекция по безопасност на храните, които са извършили проверка на място. Засега няма реакция от страна на Министерството на земеделието и храните.

Шефката на ловното стопанство Сашка Дамянова не беше открита за коментар, защото телефонът й беше изключен.

Инцидентът

На ловджийско чакало, разположено на територията на природен парк "Витоша", са били открити три убити кучета, заложени за захранване на мечки-стръвници, съобщиха от "Четири лапи". Те са получили сигнала от туристи, които са се разхождали в района над село Чуйпетлово.

Направена е проверка на място на 10 януари. В нея са участвали представители на "Четири лапи", Министерството на околната среда, регионалната екоинспекция в София и Агенцията по безопасност на храните.

Проверката е установила, че на ловджийското чакало, над село Чуйпетлево, са открити три убити безстопанствени кучета. На едно от кучетата е установен чип със съответен номер, който е бил поставен от "Четири лапи". "Кучетата са били изкормени и влачени на чакалото", е посочено в отговора на Министерството на околната среда до Mediapool.

"Убитите животни представляват целенасочена примамка за едри хищници, по всяка вероятност кафяви мечки. В района не се срещат вълци, а поради мекото време някои мечки от парка не са заспали зимен сън и трудно намират храна, поради което примамката е подходяща", се казва в отговора на МОСВ.

По чипа на едното убито куче на примамката, че то е било заловено в центъра на София. "Не е ясно как се е озовало от другата страна на Витоша", каза д-р Марина Иванова, ветеринарен лекар в "Четири лапи", която смята случая за скандален.

Трофеят струва от 4500 до 10 000 евро

Тази година зимата е мека, много мечки не са заспали зимен сън и трудно намират храна. Захранвани по този начин, мечките привикват както към месото, така и към мястото, където стръвта се залага. Когато мечката започне да посещава чакалото със заложената стръв редовно, тя се предлага на някой платежоспособен ловец, който да я отстреля, обясни схемата Гечев.

Ловци също потвърдиха пред Mediapool, че този прийом, макар и рядко, се практикува от ловните стопанства у нас.

Въпреки че е ловът на мечки е забранен съгласно Закона за биологичното разнообразие, държавното ловно стопанство "Витошко-Студена" е публикувало ценоразпис. За ранена мечка се плаща 4500 евро, а за убита в зависимост от големината й от 4500 до 10 000 евро.

От "Четири лапи" припомнят, че държавно ловно стопанство "Витошко-Студена", в чиято територия попадат и районите над село Чуйпетлово, е прословуто с порочни практики. Стопанството е известно с видни гости, които са ловували там, сред които бивши премиери, президенти и народни представители.

От екоминистерството обещават да доразследват случая и да бъдат наложени предвидените административно наказателни мерки по Закона за биологичното разнообразие.

mediapool.bg