Кламер БГ - Новини: Докладът на ЕК показа нездравословния климат в специализираната прокуратура

Докладът на ЕК показа нездравословния климат в специализираната прокуратура

България

|
Четв, 23 Ян 2014г. 11:28ч.
Докладът на ЕК показа нездравословния климат в специализираната прокуратура

Прокуратурата ще се концентрира основно върху разследването на полетите на Бойко Борисов в качеството му министър-председател с военните самолети и хеликоптери, обяви в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

Скандалът с “Авиоотряд 28” избухна през 2012 година, след като стана ясно, че правителствен самолет е превозвал футболния отбор на тогавашния премиер Бойко Борисов Витоша (Бистрица) за контролен мач. След това Mediapool разкри, че премиерът Борисов е ползвал като такси и военната авиация. Според Цацаров държавното обвинение трябва да се концентрира именно върху втория сюжет.

“Основното разследване, върху което трябва да се концентрираме, са военните въздухоплавателни средства. “Авиоотряд 28” не е по-маловажен, но нещата с военните въздухоплавателни средства не стоят добре. От 49 полета 22 са били празни.

Развитие ще има, когато е готова съдебно-счетоводната експертиза за стойността на международните полети”, каза Цацаров.

Той разказа накратко и за предстоящите действия по делото срещу лидера на “Атака” Волен Сидеров. Преди ден депутатът се отказа от имунитета си и прокуратурата поднови разследването за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда покрай полета му до Варна.

Предстои да бъде разпитан френският дипломат Стефани Дюмортие, екипажът на самолета и депутатите от “Атака”, които са придружавали Сидеров.

По темата за доклада на Европейската комисия Цацаров коментира, че той е реалистичен и дори позитивен за прокуратурата.

“През тази една година ние работихме на максимални степени. Не очаквайте чудеса за една година. Но мисля, че усилията ни да променим по някакъв начин работата на самата машина, да създадем спецекипи и да тръгнем в някаква посока бяха надлежно оценени. С ясното съзнание сме, че в следващия доклад няма да ни оценяват по вътрешната реформа, а по резултатите, които навън е дала тази вътрешна реформа”, каза Цацаров.

За критиките срещу работата на специализираната прокуратура главният прокурор каза, че проблемите са свързани с лошата вътрешна организация.

Цацаров бе твърде лаконичен по провала на държавното обвинение с делото за бюлетините в Констинброд. Съдът върна делото за доразследване заради процесуални пропуски, а прокуратурата протестира.

“Ако се окаже, че са допуснати процесуални нарушения, което ние не смятаме, ще ги поправим и отново ще внесем. Ако апелативният съд приеме протеста ни за неоснователен, ще се опитаме да изпълним указанията на съда”, каза Цацаров. Според него делото не е пострадало от твърде публичното представяне на случая.

Главният прокурор Сотир Цацаров каза още, че очаква широка дискусия за новия Наказателен кодекс и не скри, че вижда проблеми в проекта.

mediapool.bg