Кламер БГ - Новини: Докладът на ЕК: България е загубила доверието на партньорите от ЕС

Докладът на ЕК: България е загубила доверието на партньорите от ЕС

Европа

|
Вт, 21 Ян 2014г. 17:21ч.
Докладът на ЕК: България е загубила доверието на партньорите от ЕС

Мониторинговият доклад на Европейската комисия за България ще бъде силно критичен, като в него ще бъде посочено дори, че българските власти за загубили доверието на европейските си партньори заради назначението на медиен магнат за шеф на Държавна агенция "Национална сигурност". Това съобщава близкото до ЕК електронно издание EurActiv във вторник, ден преди официалното публикуване на доклада.

Изданието отбелязва, че в доклада не се посочва изрично името на Делян Пеевски, каквато е и практиката, но "посланието е ясно". Цялостният напредък на България в областта на съдебната реформа и борбата с организираната престъпност и корупцията по върховете на властта е определен като "ограничен и крехък".

В параграфа, който се отнася за Пеевски, се посочва дословно:

"Отговорностите на ДАНС бяха размити с назначаването на нов директор. Препоръките на Комисията за назначения, основани на ясна процедура, позволяваща истинска конкуренция и поставяща акцент върху заслугите и почтеността, изключително важни за подобен пост. Комисията направи публични изявления в тази връзка. Назначеният се оттегли и парламентът промени решението си в резултат на тази и други реакции. Като цяло тези събития оставят трудно наследство от гледна точка на доверието на обществото и на партньорите на България, което властите ще трябва да работят сериозно, за да преодолеят".

Изданието припомня скандала с Пеевски и последвалите масови протести с искане за оставка на правителството. Политиците от управляващата коалиция непрестанно са питани както от протестиращи, така и от журналисти, да кажат кой предложи Пеевски за председател на ДАНС, но не са получили ясен отговор, пише EurActiv.

Докладът на ЕК този път е отпечатан на специална хартия, която не позволява да бъде копиран, а на всички страници е изписано името на конкретен официален представител на комисията, на който е бил поверен.

В миналото докладите по Механизма за сътрудничество и проверка винаги изтичаха предварително в медиите и изглежда този път ЕК е направила всичко възможно да предотврати изтичане на информация, така че раздадените копия да могат да се проследят, посочва изданието.

Европейската комисия вече официално съобщи, че в докладите за България и Румъния са включени серия от "конкретни препоръки за в бъдеще, но и въпроси като правовата държава и други по-общи проблеми".

Изданието посочва, че 33-годишният Пеевски е собственик на "Нова българска медийна група" (реално като собственик се води майка му Ирена Кръстева -бел.ред.) и е считан за "посредник на властта в сянка".

Изданието напомня също, че правителството на коалицията БСП-ДПС оцелява благодарение на неофициалната подкрепа на "националистическата и ксенофобска" партия "Атака".

EurActiv съобщава, че лидерът на БСП Сергей Станишев, който е и председател на ПЕС, наскоро бе обвинен от бившия президент и лидер на БСП Георги Първанов за това, че взима всички важни за страната решения скрито, в тесен кръг, с участието на Пеевски. Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов твърди, че съпругата на Станишев Моника Йосифова, която е шеф на фирма за пиар, управлява страната заедно с Пеевски, пише EurActiv в обясненията си за ситуацията в България.

По-нататък се казва, че Станишев отхвърля тези обвинения като "чиста спекулация" и защитава съпругата си, за която бил свикнал да чува какви ли не клевети. Изданието припомня, че наскоро Моника Йосифова бе обвинена от евродепутата Ингеборг Гресле в конфликт на интереси във връзка с неин договор, сключен с Европарламента.

Изданието цитира и твърденията на Първанов, че контролираната от Пеевски мощна медийна група работи за медийния комфорт на Станишев. Същата медийна група вече е мобилизирана срещу Първанов и евродепутата от левицата Ивайло Калфин, който заяви наскоро, че ще оглави паралелна лява листа за евроизборите през май, разцепвайки на практика електората на БСП, продължава изданието.

В заключение се казва, че възстановяването на доверието в правителството вероятно ще е трудна задача. Цитирани са последни социологически проучвания, според които кабинетът на Орешарски се ползва с рекордно ниско доверие – 26%, срещу 65% недоверие. Ако има предсрочни избори, БСП може да спечели 22% срещу 18% за ГЕРБ при 40 на сто заявили, че няма да гласуват, пише EurActiv.

Премиерът Пламен Орешарски и други представители на правителството в аванс обявиха, че очакват силно критичен доклад.

Очаква се правителството и подкрепящите го партии – БСП и ДПС да наблегнат в коментарите си на по-дългия период, който е отразен в доклада и отговорността на предишните кабинети.

Друга тема, която се налага от управляващите, в дебат за европейската оценка е ефективността на механизма за сътрудничество и проверка и необходимостта от отпадането му.

Във вторник президентът Росен Плевнелиев отказа да коментира предстоящия доклад и каза, че ще изчака позицията на правителството.

"Важно е да се фокусираме върху подхода, важно е дали правителството ще излезе с честна и открита позиция, включително и пред българския парламент и какво ще бъде отношението им към казаното от ЕК. Дали ще търсим някой отговорен, прехвърляйки си топката, или ще кажем, че ЕК е партньор на България и като такъв е честно да ни показва проблемите. Трябва да има дебат как ще постигнем прогрес по посочените от ЕК проблеми", коментира Плевнелиев.

Toй добави, че ще запази правото си, след като види накъде тръгват дебатите, да изкаже мнение по темата.

mediapool.bg