Кламер БГ - Новини: Докладът за натровените деца в Сливен ще бъде готов идната седмица

Докладът за натровените деца в Сливен ще бъде готов идната седмица

България

|
Ср, 15 Ян 2014г. 14:57ч.
Докладът за натровените деца в Сливен ще бъде готов идната седмица

До няколко дни ще бъде изготвена и изпратена на здравното министерство картата за взрива от хранителни натравяния в Сливенско, при който бяха засегнати няколко десетки деца. Това съобщи в сряда пред "Фокус" директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Сливен Виолета Узунова.

Инспекцията започна активни проверки, когато 110 деца в града се натровиха след като яли супа, заразена със стафилококи, доставена в местни училища от една и съща кетърингова фирма – "Кей енд Ви".

Във вторник стана ясно, че микробиологичните изследвания на персонала на фирмата са установили наличие на стафилококова инфекция при 11 от общо 26-имата служители.

Заради това фирмата ще бъде глобена с около 4000 лв., като в тази сума влиза и старо задължение от м.г., когато е санкционирана, че сервира на учениците сокове с оцветители.

Кухнята на "Кей енд Ви" е затворена, преносителите на бактерията обаче са само временно отстранени от работа и им е назначено лечение. Ако след това докажат с лабораторни изследвания, че не са носители на заразата, която най-често възниква при лоша лична хигиена, те ще могат отново да се върнат на работните си места и ще запазят правото си да упражняват професии в хранителния сектор, удостоверявано в здравните им книжки.

По регламент Областната дирекция по безопасност на храните трябва да предостави данни по случая на регионалната здравна инспекция в петдневен срок. Инспекцията от своя страна разполага с една седмица да изготви анкетни карти, които се предават в Министерството на здравеопазването заедно с доклада на службата по безопасност на храните. По думите на Узунова, здравните карти ще бъдат готови идния понеделник.

Предстоят още различни процедури, сред които и дезинфекция на обекта.

mediapool.bg