Кламер БГ - Новини: Доверието в демократично избраните политици е намаляло

Доверието в демократично избраните политици е намаляло

Свят

|
Пон, 20 Ян 2014г. 18:43ч.
Доверието в демократично избраните политици е намаляло

Доверието в демократично избраните лидери е намаляло рязко. Това показва глобално проучване на пиар компанията "Еделман", цитирано от Асошиейтед прес.

Само 44-процента от висшистите, участвали в проучването, вярват на своите правителства. Това е с 4 процента по-малко в сравнение с резултатите от същото допитване от миналата година.

Изследването, наречено Барометър на доверието, отчита и най-голямата разлика в доверието към бизнес лидерите и политическите лидери, регистрирана досега в подобни допитвания.

Според резултатите за първи път тази разлика е 14 процента в ущърб на политиците.

Директорът на компанията Ричард Еделман коментира, че спадът в доверието към правителствата може да увеличи подкрепата за по-крайни политически сили в навечерието на изборите за Европейски парламент през май.

В САЩ спадът в доверието към политиците е с 16 процента до 37 процента. Това се дължи на серия от фактори, като например кризата в Конгреса, свързана с тавана на дълга, разкритията за дейността на американската Агенция за национална сигурност и проблемите със старта на здравната реформа на Барак Обама.

В Европа положението е същото, като най-големият спад в доверието е във Франция, където едва 32 процента от населението вярват на правителството си. Това е със 17 процента по-малко в сравнение с изследването от миналата година.

Като цяло доверието към бизнес лидерите остава високо - 58 процента. Осемдесет и четири процента от анкетираните смятат, че бизнесът може да продължи да преследва собствените си интереси, но и да върши паралелно с това работа, която е в полза на обществото.

Изследването е било извършено миналата година в периода 16 октомври - 29 ноември.

mediapool.bg