Кламер БГ - Новини: Добре дошли на голямата европейска разпродажба

Добре дошли на голямата европейска разпродажба

Европа

|
Пон, 06 Ян 2014г. 17:25ч.
Добре дошли на голямата европейска разпродажба

За някои Европа на строгите мерки за икономии е земя на възможности - замъци, острови, гражданство, всички това се продава. Не всички местни жители обаче са доволни.

За човек, който не е гражданин на Европейския съюз и мечтае за хубав живот и няколко милиона в банката, 2014 може да се окаже добра година. Първо, грабнете малтийско гражданство, а с него и европейски паспорт, за 1,15 милиона евро. След това, развържете кесията, за да направите вилата на бивш кардинал в Италия свое основно жилище. За зимно убежище като в приказките, полски замъци се продават на безценица. И какво по-добро място за летен пристан от гръцки архипелаг с изгодна оферта за 8,5 милиона евро?

Европейската разпродажба, която започна, след като икономическата криза принуди правителствата да бъдат изобретателни, за да запълнят дупките в топящите се бюджети, достига нови висини с предлагането за продажба на все по-интригуващи държавни активи.

Ответната реакция обаче набира сила, като властите и разгневени граждани влязоха в конфликт по въпроса кой точно има правото да продава историята и културата на цяла една нация.

Търговията с малтийски паспорти предизвика обществени протести и принуди правителството да преосмисли своите планове. Разгневени местни жители провалиха продажбата на италиански остров на новозеландски бизнесмен. Дори правителствата да успеят да преодолеят политическата съпротива срещу продажбата на национални богатства, експертът по въпросите на приватизацията професор Уилям Мегинсън предупреждава, че те ще се изправят пред цял куп препятствия - от чисто и просто липса на интерес към непривлекателни държавни активи до неясна собственост.

Д-р Мегинсън, преподавател по финанси в Оклахомския университет и бивш съветник на комисията по приватизацията към италианското правителство, казва: "В гръцкия случай те направиха няколко продажби, но имат фундаментални проблеми с това, че активите, които логично могат да продадат (земя), дори нямат точен кадастрален план. Не е ясно кой притежава земята за продан. На пръв поглед идеята звучи страхотно, но са налице реални политически проблеми с продажбата на парчета от съответната страна."

Въпреки че досега не се забелязва силен устрем за приватизиране в посткризисна Европа, няколко продажби влязоха във водещите новини особено в тежко засегнатата Гърция. През май, месец преди да абдикира в полза на своя син, емирът на Катар шейх Хамад бин Халифа Ал Тани, купи шест острова в Йонийско море за 8,5 милиона евро. Сделката бе оценена като голям удар за емира, за когото има сведения, че строи луксозно убежище за своите три жени и 24 деца, и породи надежди за златна треска в региона макар и в мини версия.

Италианските власти се опитват да напълнят хазната, като продадат един-два острова, но това може да се окаже не чак толкова лесно. През октомври новозеландски бизнесмен Майкъл Харт похарчи 2,9 милиона евро за остров Будели, национален парк край Сардиния, ограден от плажове с розов пясък. Харт обяви, че иска да запази резервата, но природозащитниците се разгневиха. Те събраха 85 000 подписа против продажбата и сега правителството обмисля да купи острова обратно.

Италия може да се натъкне на подобни пречки с десетки исторически обекти, които планира да обяви на търг през идните месеци. Орязаните вследствие на строгите мерки за икономии бюджети означават по-малко пари за поддръжката на държавните обекти, много от които са изоставени или занемарени. За популярни туристически забележителности като Колизеума в Рим или моста Риалто във Венеция, правителството лансира идеята да позволи на богати компании да снимат реклами на тях в замяна на пари за ремонтни работи.

За по-малко прочутите обекти обаче бе необходим алтернативен план. The Local, сайт за новини от Италия на английски език, съобщи миналия месец, че 50 такива недвижими имота ще бъдат предложени на търг, за да бъдат събрани 500 милиона евро, които ще отидат за изплащане на държавния дълг на Италия. Сред тях са замъкът, където сключиха брак актьорите Том Круз и Кейти Холмс, бивша затворническа колония и Вила Мирабелино, бивша кардиналска резиденция от 18-и век в Ломбардия.

Въпреки че властите твърдят, че такива продажби са единственият начин за запазване на рушащи се исторически паметници, някои хора са ужасени от перспективата национални богатства да попаднат в частни ръце и местни жители подеха кампания за спиране на продажбата на Вила Мирабелино.

Ако тази инициатива се увенчае с успех, потенциалните купувачи на исторически имения може вместо това да насочат вниманието си към 30-те замъка държавна собственост, които Полша предложи на пазара миналата година. Вестник "Уолстрийт джърнъл" писа през ноември, че министерството на селското стопанство и развитието на селските райони подготвя още 140 за продажба през 2014 година. Купуването на полски замъци обаче е по-лесно с европейски паспорт и ето тук Малта може да помогне.

Няколко европейски държави предлагат гражданство на чужденци, които инвестират в тях големи суми. Повечето от тези страни обаче изискват и неколкогодишно пребиваване. Малтийският план, представен през ноември, пропускаше последния критерий и просто поставяше като условие пред кандидатите за гражданство да платят 650 000 евро - схема, която премиерът Джоузеф Мускат заяви, че ще донесе до 30 милиона евро годишно.

Проектът обаче предизвика гнева на представители на всички цветове от политическия спектър. Той бе временно изоставен, за да бъде съживен преди няколко дни с нови условия. Цената бе изстреляна до 1,15 милиона евро, с изискване 500 000 евро да бъдат инвестирани в имущество, облигации или акции на острова.

Дори спорният закон да бъде приет, бъдещите граждани ще трябва да помислят внимателно преди да си купят мечтания европейски живот: опозиционната Националистическа партия казва, че не изключва възможността да отнеме гражданството на хората, които са си го купили, ако се върне на власт.

По БТА

mediapool.bg