Кламер БГ - Новини: Джон Кери: Ирак трябва да се бори с "Ал Кайда"

Джон Кери: Ирак трябва да се бори с "Ал Кайда"

Свят

|
Нед, 05 Ян 2014г. 15:38ч.
Джон Кери: Ирак трябва да се бори с "Ал Кайда"

САЩ ще подкрепят Ирак в борбата с групировките, свързани с Ал Каида, които завзеха градове в западната част на страната, без обаче Вашингтон да изпраща американски войски. Това заявидържавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от световните агенции.

"Това е битка на иракчаните. Не планираме да се върнем (в Ирак - бел. ред.). Ще им помогнем в тяхната борба, но в крайна сметка те трябва да спечелят тази битка и съм сигурен, че могат да го направят", каза Кери, цитиран от Ройтерс, в края на посещението си в Израел.

"Ние сме много, много загрижени от набралата сила в страната "Ислямска държава в Ирак е Левант”, заяви Кери, цитиран от АФП. Това са най-опасните играчи в района, подчерта той, като изтъкна тяхното „варварство и бруталност”.

Държавният секретар направи това изказване ден след като джихадисти от свързаната с "Ал Кайда" организация "Ислямската държава в Ирак и Левант" поставиха под свой контрол иракския град Фалуджа.

Иран може да помогне в намирането на решение за конфликта в Сирия, посочи също така ръководителят на американската дипломация. Държавният секретар изрази и подкрепа за преките преговори за мир в Южен Судан.

mediapool.bg